Japonezul care a incendiat studioul de animație din Kyoto a fost condamnat la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un japonez a fost condamnat la moarte pentru incendierea unui studio de animație din Kyoto în 2019, în urma căreia au murit 36 de persoane și alte zeci au fost rănite.

Incendiul din 2019 a ucis 36 de persoane și a rănit alte zeci
Incendiul din 2019 a ucis 36 de persoane și a rănit alte zeci FOTO captură BBC

Incidentul, unul dintre cele mai grave din ultimele decenii din Japonia, a avut drept victime în principal tineri artiști și a șocat lumea anime-ului.

Shinji Aoba, în vârstă de 45 de ani, s-a declarat vinovat de atac, însă avocații săi au solicitat o pedeapsă mai ușoară invocând "incapacitatea sa mintală". Judecătorii au respins cererea, considerând că Aoba avea discernământ.

"Am hotărât că inculpatul nu era nebun sau slab la momentul comiterii crimei", a declarat judecătorul șef Masuda, joi, la Curtea de District din Kyoto. "Moartea a 36 de persoane este extrem de gravă și tragică. Teama și durere ale victimelor care au murit a fost de nedescris", a raportat postul de televiziune japonez NHK, citat de BBC.

Mulți dintre membrii personalului de animație - tineri artiști - au fost uciși după ce au fost prinși la etajele superioare ale studioului în timp ce incendiul se extindea.

Atacul a fost unul dintre cele mai letale cazuri din ultimele decenii și a declanșat doliu național în Japonia.

Shinji Aoba a declarat că nu credea că atâtea persoane vor muri
Shinji Aoba a declarat că nu credea că atâtea persoane vor muri FOTO AFP

Procurorii au cerut pedeapsa cu moartea pentru Aoba, susținând că acesta a fost motivat să atace studioul după ce a crezut că munca sa a fost furată. El a declarat că Kyoto Animation - cunoscut sub numele de KyoAni - i-a plagiat un roman pe care l-a înscris într-un concurs.

În iulie 2019, Aoba a intrat în studio în timpul unei zile de lucru, stropind cu benzină la parter și aprinzând-o în timp ce a strigat de mai multe ori "Muriți!". În septembrie 2023, el a recunoscut că nu credea că vor muri atât de multe persoane.

"Acesta a fost singurul meu mijloc de acțiune", a spus el atunci. "Mă simt incredibil de rău și vinovat."

Aoba însuși a suferit arsuri de peste 90% în incendiu și a fost arestat abia după ce s-a recuperat după operații.

Aoba a susținut că studioul KyoAni i-ar fi plagiat munca

"Delirul că studio-ul KyoAni i-a plagiat munca a influențat motivația sa", au spus procurorii în fața instanței. Cu toate acestea, ei au susținut că nu era controlat de astfel de deliruri și că avea capacitate deplină și înțelegere a acțiunilor sale.

Joi, judecătorul a citit o explicație detaliată însoțită de mărturii ale victimelor înainte de a anunța verdictul. Peste jumătate din forța de muncă a studioului de animație, formată din 70 de persoane, a fost ucisă în incendiu, iar alte 32 de persoane au fost rănite.

"Unii dintre ei și-au văzut colegii înghițiți de flăcări, iar alții suferă de efecte psihologice, fiind chinuiți de sentimente de vinovăție și regrete", a spus judecătorul Masuda.

Familiile victimelor au fost prezente în sala de judecată, iar mulți erau vizibil emoționați în timp ce judecătorul relata detaliile crimei lui Aoba. Acesta și-a ținut capul plecat în timp ce judecătorul pronunța sentința de pedeapsă cu moartea.

Japonia menține pedeapsa cu moartea pentru cele mai grave crime, cum ar fi omorurile multiple.

Studio-ul KyoAni din Kyoto este o instituție iubită, cunoscut pentru producerea de filme și romane grafice apreciate atât de fani, cât și de critici - inclusiv "K-On!" și "The Melancholy of Haruhi Suzumiya".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite