Poliţia din Hong Kong, pe poziţii pentru a apăra aeroportul de protestatari. Noi demonstraţii, sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Hong Kong verifică sâmbătă mijloacele de transport care merg spre aeroportul Chek Lap Kok, după ce protestatarii, care au avut confruntări violente cu poliţia în noaptea de vineri, au anunţat că vor să blocheze din nou activitatea aeroportuară.

După 14 săptămâni de proteste, în urma retragerii oficiale a proiectului de lege privind extrădarea, demonstraţiile anti-guvernamentale din Hong Kong nu par să se apropie de final.

Sâmbătă, protestele sunt programate să înceapă la prânz.

Autorităţile aeroportuare au anunţat că doar celor care au bilete le va fi permis să folosească trenul expres. Acesta pleacă sâmbătă din centrul Hong Kong, ca de obicei, dar ajunge direct la aeroport, fără a opri în alte staţii din peninsula Kowloon.

Măsurile luate sunt menite să prevină haosul creat în urmă cu o săptămână, când protestatarii au blocat drumurile spre aeroport şi terminalul sosiri, fapt care a afectat orarul zborurilor, şi au distrus staţia de metrou MTR din apropierea oraşului Tung Chung în confruntările violente cu poliţia.

Sute de protestatari, cei mai mulţi îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti, au atacat vineri noapte staţiile de metrou din peninsulă, după ce scene în care poliţia lovea demonstranţii pe 31 august au fost difuzate de televiziune.

Activiştii, înfuriaţi că MTR a închis staţiile pentru a-i împiedica să se adune şi să ceară înregistrările suprinse de camerele de supraveghere, au rupt însemnele, au incendiat diverse obiecte şi mobilier urban. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

„Comportamentul a fost scandalos”, a transmis Guvernul într-un comunicat citat de Reuters.

Carrie Lam, liderul oraşului controlat de China, a retras proiectul de lege privind extrădarea, propunere care a dus la izbucnirea seriei de manifestaţii pro-democraţie în urmă cu trei luni şi jumătate. Ea crede că acţiunea are să fie un prim pas în restabilirea ordinii.

Hong Kong a revenit sub tutela Chinei în 1997, după ce a fost controlat de Marea Britanie. În formula „o ţară, două sisteme”, Hong Kong se bucură de mai multe libertăţi decât China. 

China neagă acuzaţiile că ar fi intervenit în problemele interne ale Hong Kong-ului. A criticat protestele şi a avertizat că acestea vor afecta economia. În cazul în care nu se vor încheia, China a precizat că ar putea folosi forţa.

Sub numele de „Mişcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu aproximativ 14 săptămâni din cauza proiectului de lege privind extrădarea în China a celor condamnaţi, au evoluat şi, după ce propunerea a fost suspendată, sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.

De la începutul seriei de proteste, au fost arestaţi 900 de oameni, între ei, de la finalul săptămânii trecute, trei lideri ai Mişcării Umbrelelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite