Peste 30 de civilizaţii extraterestre s-ar putea afla în Galaxia noastră, spun oamenii de ştiinţă
0O echipă de oameni de ştiinţă a Universităţii din Nottingham a calculat că în galaxia noastră ar putea să existe un număr de peste 30 de civilizaţii extraterestre active, relatează Mirror.
Acestea s-ar afla însă la o distanţă medie de 17.000 de ani-lumină, iar din această cauză detectarea şi comunicarea cu ele este „foarte dificilă” prin intermediul tehnologiei disponibile.
Echipa a plecat de la ipoteza că pe alte planete viaţa se dezvoltă similar ca pe Pământ şi anume într-un răstimp de cinci miliarde de ani.
Oamenii de ştiinţă au explicat că ei folosesc o nouă metodă de calcul care se bazează pe considerarea ideii evoluţiei la scară cosmică: „Numim această bază de calcul Limita Copernicană Astrobiologică. Cele două limite copernicane astrobiologice sunt că viaţa inteligentă se formează în mai puţin de cinci miliarde de ani, sau după aproximativ cinci miliarde de ani - similar cu cea de pe Pământ unde s-a format o civilizaţie capabilă de comunicare după 4,5 miliarde de ani.
"Potrivit criteriilor mai puternice, în care este nevoie de un conţinut de metal egal cu cel al Soarelui - Soarele este relativ vorbind destul de bogat în metale - calculăm că ar trebui să existe în jur de 36 de civilizaţii active în Galaxia noastră."
Studiul arată că acest număr depinde de perioada de timp în care aceste civilizaţii au transmis activ semnale ale existenţei lor în spaţiu prin sateliţi sau televiziune.
Iar în măsura în care alte civilizaţii avansate tehnologic au o durată de viaţă ca a noastră, care are 100 de ani, atunci ar trebui să existe circa 36 de astfel de cizilizaţii în galaxia noastră.
Este, de asemenea, posibil să fim singura civilizaţie din galaxia noastră, cu excepţia cazului în care perioadele de supravieţuire ale civilizaţiilor ca ale noastre sunt lungi, potrivit cercetătorilor.
Cercetările ar putea oferii indicii asupra duratei de viaţă a propriei civiilizaţii. Dacă viaţa inteligentă este un fenomen comun, atunci sunt motive de speranţă că şi a noastră poate avea o existenţă îndelungată.