Distrugător american, atacat în Marea Roșie. Temeri privind o posibilă escaladare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul, ceea ce ar putea marca o escaladare majoră a unei serii de atacuri maritime în Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas.

Atacul s-a produs în zona Sanaa
Atacul s-a produs în zona Sanaa

"Suntem la curent cu rapoartele privind atacurile asupra navei USS Carney și a navelor comerciale din Marea Roșie și vom furniza informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile", a declarat Pentagonul, scrie apnews.com.

Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke.

Armata britanică a declarat anterior că a avut loc un presupus atac cu drone și explozii în Marea Roșie, fără a oferi detalii.

Pentagonul nu a identificat de unde a provenit incendiul. Cu toate acestea, rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roșie, precum și drone și rachete care au vizat Israelul în timp ce acesta duce un război împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că atacul a început în jurul orei 10.00 în Sanaa, Yemen, și a durat până la cinci ore. Un alt oficial american, care a vorbit în mod similar sub rezerva anonimatului din același motiv, a declarat că Carney a interceptat cel puțin o dronă în timpul atacului.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt militar houthi a declarat anterior că o declarație "importantă" va fi publicată în scurt timp.

Transportul maritim global a fost vizat din ce în ce mai mult, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas amenință să devină un conflict regional mai amplu - chiar dacă un armistițiu a oprit pentru scurt timp luptele și Hamas a schimbat ostatici pentru prizonierii palestinieni deținuți de Israel. Cu toate acestea, prăbușirea armistițiului și reluarea atacurilor aeriene israeliene punitive și a ofensivei sale terestre în zonă au crescut riscul reluării atacurilor pe mare.

La începutul lunii noiembrie, Houthis au capturat o navă de transport de vehicule, de asemenea legată de Israel, în Marea Roșie, în largul Yemenului. Rebelii încă dețin nava în apropierea orașului-port Hodeida. De asemenea, săptămâna trecută, rachete au aterizat în apropierea unei alte nave de război americane, după ce aceasta a ajutat o navă legată de Israel care fusese pentru scurt timp capturată de bărbați înarmați.

Cu toate acestea, Houthis nu i-au vizat direct pe americani de ceva timp, ceea ce a ridicat și mai mult miza conflictului maritim în creștere. În 2016, SUA au lansat rachete de croazieră Tomahawk care au distrus trei situri radar de coastă din teritoriul controlat de Houthi, ca represalii la rachetele lansate la acea vreme asupra navelor marinei americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite