Pe fondul războiului cu Hamas, economia Israelului a scăzut cu aproape 20%, cea mai puternică contracție de la pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Israelului s-a contractat cu aproape 20% în ultimul trimestru al anului 2023 pe fondul războiului în curs cu Hamas în Fâșia Gaza care a afectat consumul, comerțul și investițiile, potrivit Biroului Central de Statistică. După izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a strămutărilor importante de populație.

Economia Israelului s-a contractat cu aproape 20% în ultimul trimestru al lui 2023 FOTO SHUTTERSTOCK
Economia Israelului s-a contractat cu aproape 20% în ultimul trimestru al lui 2023 FOTO SHUTTERSTOCK

PIB-ul Israelului a înregistrat o scădere de 19,4% din rata anuală, potrivit cifrelor preliminare.

Este cea mai drastică scădere pe un trimestru de la jumătatea anului 2020, când economia a suferit o prăbușire de 30% în timpul pandemiei de COVID-19.

Războiul cu Hamas a devastat economia după ce Israelul a chemat 300.000 de rezerviști și a evacuat populația de la granița cu Fâșia Gaza și Libanul.

Cel mai afectate sunt sectoarele care depindeau de mână de lucru din străinătate, precum construcțiile și agricultura.

„Într-o mare măsură, nivelul actual al PIB-ului, care este o estimare inițială, se bazează pe datele de la începutul trimestrului, adică pe cele din perioada octombrie-noiembrie. Nivelul activității locale a continuat să se redreseze în decembrie, odată cu diminuarea atacurilor cu rachete", a explicat Yonie Fanning, strateg-șef la Mizrahi-Tefahot Bank., precizând că reluarea activității economice se va vedea în cifrele de luna viitoare.

Înainte de această contracție economia Israelului a crescuse cu 2,7% în al treilea trimestru al anului trecut. Aceasta a rezultat din scăderea cu 26,9% a consumului în perioada octombrie-decembrie, o diminuare abruptă de 42,4% a importurilor de bunuri și servicii, precum și de 18,3% a exporturilor, însoțite de un declin de 67,8% al investițiilor în active fixe, în special în clădirile rezidențiale. În același timp, cheltuielile guvernamentale au urcat cu 88,1% din cauza costurilor cu războiul.

De la un an la altul, datele preliminare ale biroului de statistică au arătat că economia Israelului a crescut cu 2% în 2023, după ce în 2022 a înregistrat un ritm rapid de creștere de 6,5%.

Consecințele economice ale războiului și scăderea preconizată a consumului și a cererii private și a investițiilor în sectoare precum cel al construcțiilor au determinat Ministerul de Finanțe, Banca Israelului și agențiile globale de rating de credit să își reducă perspectivele de creștere pentru 2023 în ultimele săptămâni, în condițiile în care se estimează că luptele vor costa economia până la 255 de miliarde șekeli.

OCDE a redus previziunile privind PIB-ul Israelului la 2,3% în 2023, de la 2,9% preconizat înainte de izbucnirea războiului.

„Ceea ce întârzie acum reducerea decalajului în activitatea economică este în principal industria construcțiilor, care a încetinit din cauza absenței muncitorilor palestinieni, pe lângă activitatea economică atenuată în domeniile turismului și agriculturii din nordul țării și în comunitățile din sudul țării din jurul Gaza", a scris Bank Hapoalim.

Odată cu izbucnirea războiului, muncitorii palestinieni, pe care se bazează industria construcțiilor, au dispărut peste noapte, întrucât Israelul a decretat o interdicție imediată pentru muncitorii din Gaza și a restricționat accesul pentru majoritatea celor din Cisiordania. Mii de muncitori străini din China, Thailanda, Filipine și alte țări au plecat și ei după atacul Hamas asupra sudului Israelului. În ultimele săptămâni, unele șantiere de construcții și-au reluat activitatea.

Pe fondul războiului în curs, aproximativ 200.000 de israelieni au fost evacuați din casele lor din sud și din nordul amenințat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite