Parlamentul Turciei a autorizat intervenţia militară în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislativul Turciei a adoptat joi cu o majoritate de voturi un proiect de lege care autorizează  intervenţia militară a forţelor armate turceşti în conflictul din Libia.

Proiectul a fost înaintat legislativului luni, iar în favoarea lui au votat deputaţii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării şi naţionaliştii de la Partidul pentru Renaşterea Naţională. Împotriva iniţiativei s-au pronunţat deputaţii Partidului Popular Republican şi Partidului Bun, Partidul Fericirii (Saadet) şi formaţiunea pro-kurdă Partidul Democraţia Popoarelor. Documentul a fost adoptat cu 325 de voturi pro şi 184 – contra.

Anterior, presa a anunţat că guvernul unităţii naţionale al Libiei a solicitat oficial Turciei ajutor militar în contextul înaintării Armatei Naţionale Libiene, conduse de mareşalul Khalifa Belqasim Haftar, spre capitala libiană. Se menţionează că este vorba de o susţinere militară “aeriană, terestră şi maritimă” pentru respingerea ofensivei.

Pe 12 decembrie Haftar anunţase lansarea unei bătălii decisive şi o ofensivă asupra Tripoli, care se află sub controlul guvernului unităţii naţionale, în frunte cu Fayez al-Sarraj, susţinut de comunitatea internaţională. Presa libiană informează despre ciocnirile între forţele lui Haftar şi cele ale guvernului de la Tripoli în apropierea capitalei. Ofensiva spre Tripole a fost lansat în aprilie, însă fără mare succes: fiecare din părţi continuă să-şi menţină poziţiile, făcând un schimb de focuri de artilerie şi atacuri aeriene.

După debarcarea şi asasinarea liderului libian Muammar al-Gaddafi în 2011, Libia a încetat să mai funcţioneze ca un stat unitar. Acum în ţară există o dualitate a puterii. În Est conduce parlamentul ales de popor, iar în Vest – în capitala Tripoli, conduce un guvern susţinut de ONU şi UE. Autorităţile din partea de Est acţionează separat de Tripoli şi colaborează cu Armata Naţională Libiană.

În octombrie 2014 parlamentul Turciei a autorizat utilizarea forţelor armate în Irak şi Siria. Mandatul intervenţiei militare a fost emis pentru un an, după care în 2015-2019 acest a fost prelungit cu un an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite