Papa Francisc, în Cuba: ce va face Suveranul Pontif pe parcursul vizitei istorice în ţara latino-americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a plecat sâmbătă, 19 septembrie, spre Havana, începând cea de-a zecea (şi cea mai lungă) călătorie de la preluarea mandatului papal, care se desfăşoară în Cuba şi în Statele Unite ale Americii. Suveranul Pontif va ateriza la ora locală 16.00 şi va pleca spre SUA marţi, 22 septembrie.

Vizita de trei zile încununează mai multe decenii de eforturi de apropiere a regimului castrist de Biserica Catolică şi lumea exterioară. Este a treia oară în 17 ani când un papă vizitează Cuba, după Ioan Paul al II-lea (1998) şi Benedict al XVI-lea (2012). 

Papa Francisc va oficia liturghia de duminică în Plaza de la Revolucion, urmând ca după-amiază să se întâlnească cu preşedintele Raul Castro. Potrivit „Time“, o întâlnire între Suveranul Pontif şi Fidel Castro (fratele lui Raul Castro) este, de asemenea, foarte posibilă.

Vizita Papei în insula comunistă mai include întâlniri cu preoţi şi seminarişti. Luni dimineaţă, Papa se va îndrepta spre Holguin, pentru a binecuvânta oraşul. În aceeaşi seară, Suveranul Pontif va ajunge şi la Santiago de Cuba, nu departe de Golful Guantanamo, acolo unde va întâlni cu episcopii. Înainte de a se întrepta spre Washington (SUA), marţi dimineaţă, Papa va lua masa, alături de mai multe familii, la Altarul Fecioarei.

Potrivit presei internaţionale, încă nu se ştie dacă Papa Francisc va susţine şi o conferinţă de presă în timpul acestei călătorii, în care va fi reprezentată şi  Biserica Catolică din SUA.

Înainte de vizita Papei, autorităţile cubaneze au eliberat 3.522 de deţinuţi. Au fost graţiaţi în principal deţinuţii care au peste 60 de ani sau care suferă de boli cronice. În schimb, cei condamnaţi pentru crimă, viol, abuzuri asupra copiilor, trafic de droguri şi atingeri aduse securităţii statului au rămas închişi.

Vizita Papei este întâmpinată cu bucurie şi speranţă, fiind considerată una istorică, pentru că Papa Francisc a jucat un rol-cheie în acordul care a condus la normalizarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba.

Înaintea vizitei, într-un interviu pentru canalul CTV al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat şi numărul doi la Vatican, şi-a exprimat speranţa ca liberalizarea economică aşteptată, ca urmare a ridicării embargoului american impus Cubei din 1962, „să poată conduce şi la o mai mare deschidere în ceea ce priveşte drepturile omului“.

Marţi după-amiaza, Papa va părăsi Cuba la bordul unui avion al companiei Alitalia, cu destinaţia Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite