OPEC nu reduce producţia de ţiţei. Preţul petrolului a coborât sub 75 dolari/baril

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul OPEC de la Viena
Sediul OPEC de la Viena

Reprezentanţii OPEC reuniţi joi la Viena au decis să nu reducă producţia de petrol, rezistând apelurilor Venezuelei de a limita livrările pentru oprirea declinului cotaţiilor, iar preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut sub 75 dolari pe baril pentru prima oară după septembrie 2010.

Grupul a menţinut plafonul producţiei la 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, după o întâlnire la care au participat reprezentanţii celor 12 state membre, transmite Bloomberg.

Preţurile ţiţeiului au coborât semnificativ în acest an, pe fondul creşterii producţiei de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii şi al cererii slabe la nivel global. Plafonul actual al producţiei OPEC este în vigoare de la începutul anului 2012.

"Echilibrul puterii s-a modificat, iar OPEC acceptă faptul că abilitatea sa de a controla preţurile pe termen lung ale petrolului este limitată", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra, înainte ca decizia OPEc să fie făcută publică.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut în acest an cu 32%, înregistrând cel mai amplu declin anual după 2008.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au coborât joi cu până la 4,4% în urma deciziei OPEC, la 75,09 dolari pe baril.

Miniştrii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Angola s-au arătat îngrijoraţi în privinţa surplusului de pe piaţă. "Piaţa este suprasaturată. Dar nu din partea OPEC", a declarat ministrul Energiei din Emirate, Suhail Al-Mazrouei.

Venezuela, ale cărei rezerve valutare sunt aproape de minimul ultimilor 11 ani, a insistat pentru reducerea plafonului de producţie al OPEC, reprezentantul acestei ţări în OPEC, Rafeal Ramirez, afirmând că toată lumea trebuie să facă sacrificii.

Producţia OPEC a depăşit în octombrie plafonul stabilit de organizaţie pentru a cincea lună consecutiv, potrivit datelor Bloomberg. Statele membre au produs luna trecută 30,97 milioane de barili de petrol pe zi.

Potrivit unui raport al OPEC publicat în această lună, cererea mondială pentru petrolul OPEC va fi anul viitor de 29,2 milioane de barili pe zi.

Nici Rusiei nu-i surâde neputinţa OPEC. Şeful companiei ruse Rosneft, Igor Secin, consideră că Agenţia Internaţională de Energie sau secretariatul Cartei Energiei nu îşi îndeplineşte funcţiile şi se pronunţă pentru crearea unui consiliu internaţional al pieţei petrolului.

El consideră că o astfel de organizaţie i-ar reuni pe producători şi consumatori, de asemenea, pe reprezentanţii autorităţilor de reglementare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite