ONU înfiinţează o echipă specială care va documenta crimele de război din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat, miercuri, pentru înfiinţarea unei echipe speciale care va „colecta, consolida, păstra şi analiza probe” şi pentru a pregăti cazurile privind crime de război şi abuzuri ale drepturilor omului comise în timpul conflictului din Siria, transmite Reuters.

Adunarea Generală a adoptat o rezoluţie pentru a stabili echipa independentă cu 105 voturi pentru, 15 împotrivă şi 52 de abţineri. Echipa va lucra în coordonare cu Comisia ONU de anchetă din Siria.

Reprezentantul la ONU al Liechtenstein, Christian Wenaweser, a declarat Adunării Generale înaintea votului: „Am amânat orice acţiune semnificativă cu privire la responsabilitate prea des şi prea mult timp”. El a declarat că lipsa de acţiune a trimis „semnalul că a comite crime de război şi crime împotriva umanităţii este o strategie care este trecută cu vederea şi nu are consecinţe”.

Echipa specială va „pregăti fişiere, în scopul de a facilita şi a accelera procedurile penale echitabile şi independente, în conformitate cu standardele de drept internaţional, în instanţele naţionale, regionale sau internaţionale, care au sau vor avea, în viitor, jurisdicţie asupra acestor crime”.

Rezoluţia ONU face apel la toate statele, părţile implicate în conflict şi grupurile societăţii civile pentru a furniza orice informaţii şi documentaţie către echipă.

„Stabilirea unui astfel de mecanism este o ingerinţă flagrantă în afacerile interne ale unui stat membru ONU”, a declarat Adunării Generale, înainte de vot, ambasadorul sirian la ONU, Bashar Ja'afari.

Aliaţii sirieni Rusia şi Iran au făcut declaraţii împotriva rezoluţiei.                                                 

Comisia ONU de anchetă privind Siria a fost stabilită de către Consiliul pentru Drepturile Omului cu sediul la Geneva în 2011, pentru a investiga posibilele crime de război.

Comisia de anchetă, care spune că are o listă confidenţială a suspecţilor din toate părţile care au comis crime de război sau crime împotriva umanităţii, a solicitat în mod repetat Consiliului de Securitate al ONU să se facă referire la situaţia din Siria la Curtea Penală Internaţională.

Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto asupra unei oferte a puterilor occidentale de a se referi la conflictul din Siria la Curtea de la Haga în 2014.

O represiune a preşedintelui sirian Bashar al-Assad asupra protestatarilor pro-democraţie, în 2011, a dus la război civil în Siria, iar militanţii Statului Islamic au folosit haosul pentru a captura teritoriu din Siria şi Irak. Jumătate din populaţia siriană de 22 de milioane de oameni a fost strămutată şi mai mult de 400.000 de oameni au fost ucişi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite