Statele Unite acuză jihadiştii Statului Islamic de crime împotriva umanităţii şi epurări etnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Statelor Unite, John Kerry, a susţinut joi că jihadiştii Statului Islamic sunt responsabili de crime împotriva umanităţii şi epurări etnice în Siria şi Irak, împotriva creştinilor, şiiţilor şi yazidiţilor, iar americanii vor pregăti misiuni de eliberare a grupurilor etnice cucerite de jihadiştii ISIS, informează Reuters.

”În opinia mea Daesh este responsabil de organizarea unui genocid împotriva altor grupuri care au ajuns sub controlul său, înclusiv creştini, yazidiţi şi musulmani şiiţi. Denumirea acestor crime este importantă, dar ceea ce este mai important este oprirea lor”, a precizat Kerry.

Un alt oficial american a declarat miercuri că o eventuală condamnare a actelor comsie de jihadiştii Statului Islamic nu va avea vreun impact practic asupra politcii Washingtonului faţă de gruparea militantă, întrucât preşedintele Barack Obama a refuzat în repetate rânduri să trimită trupe pe teritoriul sirian, preferând să organizeze doar raiduri aeriene împotriva jihadiştilor. 

De altfel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a precizat miercuri că recunoaşterea crimelor împotriva umanităţii, care au avut loc într-un alt stat, nu înseamnă că Statele Unite au o obligaţie legală să acţioneze într-un anumit mod.

Jihadiştii Statului Islamic au ocupat teritorii însemnate din Siria şi Irak în ultimii ani şi au lăsat în urmă destule dovezi cu privire la cruzimea faţă de oponenţii săi. Mii de oameni din teritoriile ocupate de ISIS, în special creşini şi membri ai unor grupuri etnice,  au fost decapitaţi, detonaţi cu explozibili sau înecaţi în cuşti, iar jihadiştii au surspins agonia acestora pe camerele de luat vederi şi au distribuit imaginile în întreaga lume.

Congresmanii americani i-au cerut, anul trecut, secretarului de stat să anunţe dacă atrocităţile comise de jihadişti în Siria şi Irak ar putea să fie considerate genocid.

Administraţia americană a condamnat ultima dată un genocid în 2004, atunci când a acuzat Guvernul sudanez de crime împotriva umanităţii comise în Darfur.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite