OIAC confirmă folosirea gazului muştar în bombardamentele efectuate în august asupra localităţii siriene Marea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea a fost, timp de mai multe luni, un teatru de confruntare între regimul de la Damasc şi Statul Islamic FOTO Getty Images
Marea a fost, timp de mai multe luni, un teatru de confruntare între regimul de la Damasc şi Statul Islamic FOTO Getty Images

Gaz muştar a fost utilizat în această vară în confrunăti armate în Siria, a confirmat pentru prima dată Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) care, potrivit statutului ei, nu a desemnat vinovaţi, relatează AFP în pagina electronică.

Experţi în armament chimic au conchis că acest gaz asfixiant a fost folosit pe 21 august la Marea, un oraş din provincia Alep (nord). Un raport - în continuare confidenţial - a fost trimis statelor membre OIAC, care urmează să se reunească la sfârşitul lui noiembrie.

Militanţi sirieni şi ONG-uri medicale au afirmat deja, la sfârşitul lui august, că un atac cu armament chimic a atins zeci de persoane la Marea, unde aveau loc confruntări armate între rebeli şi jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI).

Pacienţi care primeau îngrijiri într-un spital Médecins sans Frontières (MSF), la Alep, au evocat un obuz de mortier care degaja „un gaz galben“, în casa lor.

Potrivit unor militanţi prezenţi la faţa locului în momentul faptelor, peste 50 de obuze au fost lansate de către SI împotriva Marea în ziua respectivă.

Acuzaţii potrivit cărora SI recurge la armament chimic s-au multiplicat în ultimele luni, atât în Irak, cât şi în Siria, ţări în care gruparea jihadistă ocupă regiuni vaste.

Washingtonul, Londra şi Parisul au acuzat regimul sirian, tot în august, că a folosit gaz de clor împotriva rebelilor.

Se presupune că regimul sirian şi-ar fi distrus arsenalul chimic, potrivit unui acord americano-rus încheiat în septembrie 2013, care i-a permis regimului de la Damasc să evite bombardamente occidentale - după ce a fost acuzat că a utilizat clor. Însă OIAC a conchis deja - în 2014 - că în conflict a fost folosit gaz de clor.

Declanşat în 2011, după reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor care reclamau reforme, conflictul din Siria a devenit în timp un conflict complex, în urma unei multiplicări a actorilor - locali şi străini -, pe un teritoriu tot mai fragmentat. Acest conflict a cauzat moartea a peste 250.000 de persoane şi a obligat milioane de sirieni să fugă din ţară.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura urmează să prezinte marţi Consiliului de Securitate al ONU un raport cu privire la reuniuni pe tema conflictului la care a participat la Damasc, Moscova şi Washington, în cadrul unor iniţiative vizând să lanseze discuţii între regimul sirian şi opoziţie, după patru ani şi jumătate de vărsare de sânge, potrivit unor diplomaţi.

22 de civili ucişi în atacuri aeriene

Pe front, în urma unei „ofensive violente“, gruparea jihadistă Jund al-Aqsa a dislocat armata siriană de la Morek (centru), singura localitate de pe strategica autostradă ce asigură legătura între Alep şi Hama asupra căreia deţineau controlul militarii, dintre care „zeci“ au fost ucişi sau răniţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Jund al-Aqsa şi-a anunţat victoria într-un mesaj pe Twitter, însă o sursă militară siriană i-a minimalizat amploarea. „Persoane înarmate au intrat în (localitatea)Morek, dar nu au cucerit-o, iar confruntări violente continuă. Aviaţiile siriană şi rusă se ocupă“, potrivit acestei surse.

Potrivit lui Jeff White, un expert militar de la Washington Institute, această înfrângere „arată slăbiciunea unei proporţii importante a armatei, atât în operaţiuni ofensive, cât şi defensive“.

În est, la Boukamal (est), la frontiera irakiană, cel puţin 22 de civili au fost ucişi în bombardamente aeriene împotriva SI. Însă autorii acestor raiduri nu sunt cunoscuţi, potrivit Observatorului.

Rusia, o aliată neclintită a regimului Bashar al-Assad, a anunţat prin vocea comandantului forţelor sale aeriene Viktor Bondarev mobilizarea în Siria a unor sisteme de apărare antiaeriană cu scopul de a-şi proteja trupele.

În afară de avioanele Rusiei şi regimului sirian care-i bombardează pe rebeli şi jihadişti, aeronave ale coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite efectuează de peste un an raiduri împotriva SI în această ţară.

Rusia a anunţat, pentru a doua oară în această săptămână, că a bombardat regiunea Palmira (centru), un fief SI, adăugând că ţintele vizate se aflau la depărtare de siturile istorice.

De asemenea, în estul Libanului, care se învecinează cu Siria, cel puţin şase clerici sunniţi sirieni au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi, într-un atentat sinucigaş cu bombă la Aarsal.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite