Occidentul strânge rândurile în faţa Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători irakieni din cadrul unei miliţii şiite se luptă împotriva Statului Islamic lângă Fallujah FOTO AP
Luptători irakieni din cadrul unei miliţii şiite se luptă împotriva Statului Islamic lângă Fallujah FOTO AP

22 de state membre ale coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic s-au reunit la Paris pentru a pune la punct un plan de recucerire  a teritoriilor ocupate de jihadişti în Irak şi Siria.

Premierul irakian Haider Al-Abadi, a încercat, ieri, la Paris să recâştige încrederea coaliţiei internaţionale pentru a-l ajuta împotriva expansiunii Statului Islamic, după criticile venite din Statele Unite privind „lipsa de voinţă de a lupta a armatei irakiene“ .

Abadi a prezentat un plan de recucerire din mâinile SI a provinciei sunniţe Anbar , cu centrul administrative la Ramadi, care se află în stăpânirea SI din 17 mai. Această înfrângere, urmată de cea din oraşul sirian Palmyra, pe 20 mai, a creat o undă de şoc în cadrul coaliţiei, după o serie de victorii asupra grupului jihadist, notează „Le Monde“. Jihadiştii au înregistrat noi victorii în ultimul timp în Irak şi Siria, în ciuda faptului cǎ americanii şi aliaţii lor au efectuat peste 4000 de operaţiuni aeriene împotriva lor. Occidentalii şi aliaţii lor arabi au constat însǎ cǎ atacurile aeriene nu sunt suficiente pentru oprirea jihadiştilor, fapt reafirmat şi de premierul irakian.

În acest moment Organizaţia statul islamic controleazǎ o treime din Irak şi jumǎtate din teritoriul sirian, ceea ce înseamnǎ 300 000 de kilometri pǎtraţi. Dintre cele 22 de ţǎri care fac parte din Liga Arabǎ, 11 dispun de un teritoriu mai mic decât aceastǎ partea declaratǎ „califat“ de cǎtre jihadiştii suniţi. Recent ei au cucerit oraşul Ramadi în Irak şi Palmyra în Siria, ceea ce le deschide drumul spre Bagdad şi Damasc.

Un atentat comis luni la Bagdad cu un vehicol blindat încǎrcat cu exploziv, atentat soldat cu aproximativ 40 de morţi printre forţele de poliţie, este un avertisment grav pentru autoritǎţile irakiene. Un semn cǎ jihadiştii pot lovi chiar în inima capitalei. De altfel, premierul Haidar al-Abadi a recunoscut cǎ aceste „maşini bombǎ“ la care recurg jihadiştii, plus acţiunile kamikaze au devenit un coşmar pentru armata guvernamentalǎ irakiană. 

Premierul irakian vrea arme performante

Liderul de la bagdad s-a mai plâns cǎ nu dispune de suficient armament performant şi cǎ Statele Unite nu-l sprijinǎ suficient. Strategia „câştigătoare“ prezentată de premierul irakian dă prioritate mobilizării triburilor sunnite locale şi desfăşurării unităţilor de poliţie cu o nouă comandă. El a dat asigurări că  încearcă să impună controlul asupra miliţiilor şiite care şi-au asumat contraofensiva pentru preluarea Ramadi din mâinile SI.

Aceste miliţii îşi reclamă independenţa de acţiune faţă de armata guvernamentală  şi tot mai mulţi spun că sunt sub controlul Iranului care le oferă arme şi consilieri militari. S-a mai discutat şi despre o eventualǎ intervenţie a ţǎrilor arabe pe teren, nu cu forţe de infanterie ci cu forţe speciale. Bagdadul însǎ s-a opus acestui scenariu.

Impasul din Siria

O altǎ divergenă a fost situaţia din Siria, mai precis faţă de regimul de la Damasc, dacă poate fi considerat un inamic al organizaţiei Statul Islamic, aşa cum susţine Iranul. Mai mulţi membri ai coaliţiei au acuzat că trupele preşedintelui sirian Bachar al-Assad au renunţat cu mare uşurinţǎ la oraşul Palmyra, iar în cursul anului trecut doar şase la sutǎ din atacurile armatei siriene au fost îndreptate împotriva jihadiştilor, celelalte fiind dirijate împotriva rebelilor sirieni. Ieri, SUA au acuzat armata siriană că a lansat lovituri aeriene pentru a ajuta luptătorii grupării Statul Islamic  să avanseze către oraşul Alep, în nordul ţării.

Franţa a propus lansarea unui proces de tranziţie democraticǎ în Siria cu plecarea lui Bachar al-Assad de la putere înainte ca jihaidştii sǎ cucereascǎ Damascul. Un astfel de scenariu nu poate fi însǎ imaginat, deocamdată, fǎrǎ sprijinul Rusiei şi al Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite