Noua sursă de bani a Statului Islamic pe care SUA n-o pot controla: impozitele impuse populaţiei captive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii încearcă să pună capăt profitului realizat de Statul Islamic în Irak şi în Siria. Însă cea mai mare parte din bugetul organizaţiei teroriste e posibil să provină chiar din interiorul „califatului“, mai precis din taxele impuse populaţiei captive. Aceasta este o sursă de venit pe care coaliţia internaţională n-o poate controla.

Deşi e aproape imposibil de ştiut de ce averi dispune Statul Islamic (SI), experţii estimează că cea mai mare sursă de venit este impozitarea. Acest lucru înseamnă că Palmira din Siria şi Ramadi din Irak, noile cuceriri, ar putea oferi o creştere în fondurile grupării, de vreme ce ambele oraşe au încă populaţie civilă, notează „Business Insider“.

Statele Unite ale Americii au vizat profiturile din petrol ale Statului Islamic, dar şi donaţiile de la „binefăcători străini“. Însă, SI este încă liber să colecteze milioane de dolari în taxe, raportează şi „Wall Street Journal“.

SI a cucerit teritoriul de-a lungul Siriei şi Irakului, forţându-i pe locuitori să plătească taxe militanţilor jihadişti, uneori la schimb pentru servicii semi-guvernamentale.

De exemplu, sursele din Palmira, oraşul istoric din Siria pe care militanţii SI l-au cucerit în mai, au declarat pentru „New York Times“ că, după executarea posibililor inamici, gruparea a reparat fabrica de energie din oraş, a dat drumul la pompele de apă şi a împărţit, gratis, pâine.

Aceasta este parte din strategia pe termen lung a organizaţiei teroriste de a se confirma şi a-şi stabili autoritatea în zonele cucerite. SI doreşte să creeze un contract social implicit cu cei care locuiesc în „califat“. Prin strângerea taxelor de la rezidenţi şi oferirea unor servicii civile la schimb, SI se comportă ca un guvern, creând un mai mare sentiment de legitimitate. Însă există o limită fină între impozitare şi jecmănire a populaţiei.

SI îşi face banii din jafuri. Vedem asta mereu şi mereu. Se duc din oraş în oraş şi jefuiesc bănci, sau din casă în casă şi iau tot ce este de valoare“, explică Jonathan Schanzer, vicepreşedintele pentru cercetare din cadrul Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiei. „Aşa continuă SI să supravieţuiască şi să aibă succes“, adaugă Scahnzer pentru „Business Insider“.

Analiştii de la corporaţia non-profit RAND estimează că, în 2014, SI a câştigat 600 de milioane de dolari din jecmănire şi impozitare şi 500 de milioane au fost furaţi din băncile irakiene.

În plus faţă de conferirea legitimităţii, strategia de strângere de fonduri a SI ajută la susţinerea financiară a grupului pentru a continua să „măture“ Orientul Mijlociu. SI mai face bani şi din devalizarea şi vinderea antichităţilor pe piaţa neagră, iar Palmira este cunoscut pentru ruinele şi muzeele sale.

Schanzer notează şi că graniţa „spongioasă“ dintre Turcia şi Siria ar putea împiedica autorităţile să-şi facă treaba. „Avem aceste graniţe aproape fără de lege, care au fost exploatate în mod repetat. Aşa că presupunerea este că există rute de trafic pentru transportul bunurilor ilicite peste graniţă“, conchide Schanzer pentru „Business Insider“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite