O creştină, condamnată la moarte prin spânzurare în Pakistan pentru că „a spurcat” apa musulmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Suntem pregătiţi să aducem sacrificii în numele iubitului nostru profet sfânt” este mesajul sub care se organizează ample proteste prin care se cere executarea femeii. FOTO AP
„Suntem pregătiţi să aducem sacrificii în numele iubitului nostru profet sfânt” este mesajul sub care se organizează ample proteste prin care se cere executarea femeii. FOTO AP

Aasiya Noreen, o femeie în vârstă de 43 de ani, a fost condamnată la moarte în Pakistan pentru blasfemie, după ce le-a sfidat pe femeile musulmane care i-au interzis să bea apă la un loc cu ele după o zi de muncă la câmp.

Instanţa Supremă din Lahore a confirmat astăzi condamnarea la moarte prin spânzurare pentru Aasiya Noreen (foto jos), cuhnoscută şi ca Asia Bibi, o pakistaneză de religie creştină. În 2009, Bibi lucra pe câmp, alături de alte femei musulmane. Femeia a fost condamnată la moarte în 2009 în primă instanţă. În 2010, verdictul a fost reconfirmat, iar Curtea Supremă era ultima cale de atac pentru femeia condamnată. 

Femeia a fost acuzată de vecinele ei de blasfemie, după ce le-a sfidat atunci când i-au interzis să bea apă din aceeaşi cană pe care o foloseau ele, pe motiv că este creştină. Ea a băut apă, iar celelalte femei susţin că a făcut afirmaţii jignitoare la adresa profetului Mahomed. Aasiya neagă însă că ar fi zis ceva şi susţine că femeile au vrut să se răzbune în acest fel pentru că le-a spurcat apa.

asia bibi

Cazul a stârnit indignare la nivel mondial, iar organizaţiile internaţionale pentru respectarea drepturilor omului au făcut front comun pentru a cere eliberarea femeii. 

Doi polticieni de rang înalt din Pakistan, guvernatorul regiunii Punjab Salman Taseer  şi ministrul pentru minorităţi Shahbaz Bhatti, au cerut, în 2010, renunţarea la condamnările la moarte pentru blasfemie. Amândoi au fost asasinaţi din cauza asta - unul dintre ei chiar de propria gardă de corp. 

Blasfemia este faptă penală în Pakistan iar legislaţia în acest sens este extrem de ambiguă şi controversată. Ea poate fi folosită oricând pentru a regla dispute personale, în timp ce minorităţile de orice fel sunt întotdeauna vizate. 

Zeci de creştini au fost condamnaţi în Pakistan pentru blasfemie. În majoritatea cazurilor în care s-au dat pedepse capitale, deciziile au fost întoarse în instanţele superioare. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/pedeaps-capital" target="_blank">View the story "pedeapsă capitală" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite