O conferință ce urma să aibă loc la Bagdad, cu participarea președintelui francez, a fost amânată din cauza războiului din Gaza

0
Publicat:

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei de la Bagdad privind stabilitatea regională, co-organizată de Franţa şi care urma să aibă loc la sfârşitul lunii noiembrie cu participarea preşedintelui francez Emmanuel Macron, a fost amânată 'sine die din cauza evenimentelor' din Orientul Mijlociu.

Emanuel Macron nu va mai participa la conferința de la Bagdad
Emanuel Macron nu va mai participa la conferința de la Bagdad

Conferinţa „Bagdad 2023 pentru integrarea economică şi stabilitatea regională a fost amânată sine die din cauza evenimentelor regionale şi, în special, a ceea ce se întâmplă în Palestina”, a declarat Farhad Alaaldin, consilier al premierului Mohamed Shia al-Soudani, confirmând o informaţie din cotidianul Le Figaro.

Irakul „îşi concentrează eforturile pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a ajuta poporul palestinian”, a adăugat el, fără a precizat cine a avut iniţiativa amânării conferinţei.

Manifestarea viza să „consolideze o agendă regională în sprijinul suveranităţii irakiene”, declarase Macron în august, anunţând organizarea conferinţei.

Ediţiile precedente au avut la Bagdad, în august 2021, şi în Iordania, în decembrie 2022. În Irak, apărarea cauzei palestiniene întruneşte un larg consens şi transcende diferenţele politice.

La fel ca vecinul său Iran, Irakul nu recunoaşte statul Israel. Prim-ministrul irakian condamnă virulent „ocupaţia sionistă” de la debutul bombardamentelor israeliene în Gaza, pe care le califică drept „genocid” al palestinienilor.

În plus, de două săptămâni, forţele americane şi aliate lor desfăşurate în Irak sunt ţinta unor atacuri revendicate mai ales de un grup intitulat „Rezistenţa islamică în Irak”, pe canale Telegram afiliate puternicelor facţiuni irakiene pro-iraniene, care şi-au înmulţit ameninţărilor împotriva Statelor Unite din cauza sprijinului acordat Israelului în războiul împotriva Hamas. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite