Noua „revoluţie“ chineză
0China, ţară ce se declară comunistă, s-a dovedit a fi locul unde marile diferenţe de venituri dintre bogaţi şi săraci le depăşesc pe cele din Statele Unite. Noii lideri de la Beijing au elaborat un plan pentru reducerea decalajului între bogaţi şi săraci.
Guvernul chinez s-a confruntat, pe de o parte cu nemulţumirile maselor sărace din mediul rural, iar pe de altă parte cu scandaluri de corupţie în care au fost implicate persoane care ocupau funcţii de conducere în economie sau în structurile politice.
Acum, autorităţile chineze au anunţat că au pus la punct un plan fiscal pentru scoaterea din sărăcie a milioane de oameni, mai ales din mediul rural, în următorii trei ani. Principalele măsuri care vor fi introduse vizează: creşterea impozitelor pentru companiile de stat, taxarea investiţiilor şi a tranzacţiilor imobiliare şi creşterea taxelor pe activităţile şi produsele de lux. Impozitul pe profit perceput companiilor de stat va creşte cu 5%, iar încasările vor fi direcţionate către fondul de securitate socială, notează Reuters.
DECLARAŢII DE AVERE ALE FUNCŢIONARILOR
În plus, funcţionarii guvernamentali vor fi obligaţi să-şi publice veniturile, proprietăţile imobiliare şi investiţiile efectuate în companiile proprii şi ale familiei, măsură considerată drept un act de „transparenţă“ după ce mai mulţi oficiali de rang înalt au fost implicaţi în cazuri grave de corupţie.
Redistribuirea veniturilor a fost o promisiune făcută de fostul premier Wen Jibao, care se va retrage în martie, dar a fost preluată de noua generaţie de lideri, în frunte cu noul premier Xi Jinping. El a declarat de mai multe ori că doreşte să accelereze schimbările economice în spiritul introdus pentru prima dată de Den Xiaoping, liderul care a pus în practică în China liberalizarea economică, ceea ce a atras după sine marile diferenţe de venituri, precum şi tentaţia corupţiei.
REDUCERI DE SALARII ÎN INDUSTRIE ŞI BĂNCI
Finalizarea planului a fost precedată de dezbateri interne legate de sursele de finanţare şi dacă nu ar trebui procedat la reducerea salariilor şi beneficiilor unor oficialităţi cu funcţii înalte care lucrează în industrie şi băncile din sectorul de stat.
VA FI ÎNCURAJAT CONSUMUL
Pe de altă parte, guvernul va reduce investiţiile industriale şi va extinde sectorul de consum, iar la creşterea consumului va contribui şi majorarea salariilor prevăzută în planul de reformă. Salariul minim pe economie va creşte cu 40 la sută şi se vor aloca fonduri mai mari pentru proiecte de construire de locuinţe ieftine şi pentru majorarea pensiilor.
Populaţia va fi stimulată să facă economii prin creşterea dobânzilor bancare la depozite, precum şi să-şi sporească veniturile prin cumpărarea de acţiuni. Va exista o mobilitate mai mare a celor din mediul rural care se vor putea muta mai uşor în oraşe.
China urmează să interzică difuzarea de reclame pentru cadouri luxoase, ca parte a campaniei împotriva corupţiei şi extravaganţei. Ceasurile scumpe, monedele din aur şi băuturile scumpe sunt printre articolele vizate