Noua generaţie din Africa e dornică de schimbare. Politicienii din garda veche, învinuiţi pentru probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Africa, tinerii sunt nemulţumiţi de conducătorii lor. Nu a existat până acum o revoltă a noii generaţii, dar asta nu înseamnă că lipsa de satisfacţii nu îşi face simţită prezenţa.

Când Mkhuleko Hlengwa a sosit în Cape Town, în Africa de Sud, toate privirile erau aţintite asupra lui. Cel mai tânăr membru al parlamentului purta o cravată roşie asortată cu încălţăminte de aceeaşi culoare şi un costum negru. Pe un nasture, se putea citi: „Nu violului“. Mesajul său era clar. „Sunt tânăr, plin de încredere şi mă voi concentra asupra lucrurilor care sunt importante pentru tineri“, se arată într-un articol publicat pe site-ul „Deutsche Welle“.

Ca deputat al Partidului Libertăţii Intakha, Hlengwa se confruntă cu oponenţi politici de marcă, dar susţine că vârsta sa fragedă nu reprezintă o slăbiciune. „Înţeleg clar că nu are legătură cu vârsta, ci cu efortul care trebuie depus“, a declarat el.

Hlengwa vrea să vadă cum tinerii africani joacă un rol activ în viaţa statului sud-african şi speră ca liderii să fie făcuţi responsabili pentru acţiunile lor. Una dintre priorităţile sale este combaterea violenţei împotriva femeilor, în condiţiile în care, în 2012, în Africa de Sud au existat 64.000 de cazuri de viol. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin însă că aceste statistici pălesc în comparaţie cu realitatea.

Investiţii în sport

Combaterea şomajului şi îmbunătăţirea sistemului de educaţie sunt importante pentru tânărul deputat. Dacă rata şomajului în rândul tinerilor rămâne de 50%, Hlengwa este convins că Africa de Sud va avea probleme majore, ca unul dintre vecinii săi.

Zimbabwe este o ţară în care drepturile omului sunt încălcate şi statul este în colaps“, declară el. „Africa de Sud se îndreaptă în aceeaşi direcţie, cât timp nu ia în serios problemele şi spusele celor tineri“.

Hlengwa crede că statul ar trebui să investească nu doar în educaţie şi sănătate, ci şi în sport. „Tinerii africani pot contribui la economia sud-africană, dacă au condiţiile necesare“.

Sătul de corupţie

Yusuf Kiranda, din Uganda este de acord cu tânărul deputat. În vârstă de 31 de ani, el lucrează în Kampala pentru Fundaţia Konrad Adenauer. Kiranda susţine un grup de tineri manageri din Uganda care încearcă să ofere soluţii alternative la problemele actuale ale ţării. Rata şomajului în rândul tinerilor este, de asemenea, o preocupare importantă. Viitorul nu le surâde celor tineri, iar guvernul nu face nimic să repare situaţia.

Tinerii continuă să fie dezgustaţi de corupţia din sectorul public. Fondurile care fuseseră iniţial alocate programelor – unele dintre ele menite să îi ajute pe tineri – sunt risipite“, afirmă Kiranda.

El a subliniat că guvernul nu ia nicio măsură pentru a se asigura că aceia care sunt responsabili de furtul fondurilor publice suportă consecinţele.

„Aşadar nu au locuri de muncă, iar condiţiile sunt proaste acum, dar nu se face nimic pentru a remedia situaţia“, explică el situaţia tinerilor din Uganda.

El se plânge de faptul că politicienii nu pricep că tinerii nu vor doar să discute despre viitorul lor, ci vor să îşi construiască prezentul.

John Kufuor este unul dintre politicienii din garda veche. În vârstă de 74 de ani, el insistă că influenţa tinerilor se resimte din ce în ce mai mult în viaţa politică a ţării, iar vârsta nu îi mai împiedică să se facă remarcaţi.

Kufuor crede că tinerii africani precum Hlengwa sau Kiranda vor conduce schimbarea, deoarece nu este uşor pentru cineva să îi reducă la tăcere. Între timp, Hlengwa este cât se poate de categoric: politicienii în vârstă trebuie să îşi facă mai bine treaba în viitor, altfel vor suporta consecinţele. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite