Noua evaluare a serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina: Putin, nevoit să-și reducă drastic ambițiile
0Vladimir Putin a fost nevoit să-și reducă drastic ambițiile în Ucraina din cauza eșecurilor suferite de forțele armate rusești pe câmpul de luptă, estimează directoarea Comunității Americane de Informații, Avril Haines.
Într-o intervenție avută în fața Comisiei de Apărare a Senatului SUA, Avril Haines a declarat că noile evaluări arată că liderul de la Kremlin se vede nevoit să renunțe la scopul cuceririi Ucrainei și să-și fixeze obiective mai limitate, precum împiedicarea aderării Ucrainei la NATO.
„Ar vrea să revendice cel puțin o victorie temporară în teritoriul pe care l-a ocupat” în Ucraina, a subliniat Haines.
Directorul Agenției de Informații a Apărării (DIA), Scott D. Berrier, este de părere că Rusia ar avea nevoie de până la un deceniu pentru a-și reface trupele după pierderile suferite în Ucraina.
„Va dura ceva timp să se întoarcă la un nivel mai avansat”, a spus Berrier, citat de Business Insider.
„Estimările merg de la cinci la 10 ani, în funcție de modul în care sancțiunile îi afectează și de capacitatea lor de a reintroduce tehnologia în vigoare”, a precizat șeful DIA.
Potrivit lui Haines, armata rusă suferă acum un deficit grav de personal și muniții.
„Forțele ruse au câștigat mai puțin teritoriu în aprilie decât în oricare dintre cele trei luni precedente, trecând de la operațiuni ofensive la cele defensive de-a lungul liniei frontului”, a mai declarat directoarea Comunității Americane de Informații.
Ținând cont de aceste aspecte, Avril Haines crede că Putin ar putea căuta o încetare a focului pentru a încerca să-și refacă armata, care, potrivit estimărilor Washingtonului, a pierdut aproape 200.000 de oameni.
„Continuăm să evaluăm că Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea lui și că prelungirea războiului ar putea fi cea mai bună cale care îi mai rămâne pentru a-și asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina”, a precizat Haines.
„Moscova a suferit pierderi militare care vor necesita ani de reconstrucție și o vor lăsa mai puțin capabilă să reprezinte o amenințare militară convențională pentru Europa și să opereze ferm în Eurasia și pe scena globală. Ca urmare, Rusia va deveni și mai dependentă de opțiunile asimetrice, cum ar fi capabilitățile nucleare, cibernetice, spațiale și de China”, a conchis directoarea Comunității Americane de Informații.