Netanyahu, prins în capcană de cererile contradictorii ale cabinetului său de război și ale șoimilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce încearcă să se agațe de putere, Benjamin Netanyahu este zdruncinat de cereri contradictorii cu privire la direcția războiului din Gaza. Cabinetul său de război îndeamnă din ce în ce mai mult la încheierea unui acord de încetare a focului cu Hamas - pentru a asigura întoarcerea ostaticilor israelieni - în timp ce legislatorii din propriul partid, Likud, fac presiuni în direcția opusă și cer ca operațiunile militare să continue, relatează Politico.

Netanyahu jpg

Incapabil de a lua o decizie, liderul israelian pare să încerce să tragă de timp, dar e greu de crezut că mai poate amâna, în timp ce crește și presiunea publică pentru suspendarea operațiunii militare în vederea eliberării celor peste 100 de israelieni încă deținuți în Gaza.

Mii de israelieni au ieșit în stradă în weekend cerând ca ostaticii să aibă prioritate în fața campaniei militare. Iar joi, într-un interviu televizat, un ministru al cabinetului de război, Gadi Eisenkot, fostul șef de stat major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), a avertizat că singura modalitate de a salva ostaticii este printr-un acord, chiar dacă acesta are un preț ridicat.

Totodată, Eisenkot, al cărui fiu de 25 de ani și nepot de 19 ani au murit în decembrie luptând în Gaza, a părut să critice modul în care Netanyahu gestionează războiul cu Hamas, sugerând chiar că liderul israelian nu spune populației adevărul. O victorie totală asupra grupului militant este nerealistă, a spus el.

„Oricine vorbește despre o înfrângere absolută [a Hamas în Gaza] și despre faptul că aceasta nu mai are voința sau capacitatea [de a face rău Israelului], nu spune adevărul. De aceea, nu ar trebui să spunem povești false”, a spus Eisenkot.

Eisenkot a mai spus că ar trebui să aibă loc alegeri pentru a reface încrederea publică în guvern după atacul devastator din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Eisenkot este văzut ca un viitor candidat la funcția de premier, fiind preferat chiar și lui Benny Gantz, fost ministru al apărării. Lideri ai Partidului Unității Naționale (centru), cei doi au acceptat să se alăture cabinetului de război al lui Netanyahu în semn de solidaritate națională.

Interviul, la canalul 12, a fost o lovitură grea, mai ales că a fost difuzat la câteva ore după ce Netanyahu a respins, într-o conferință de presă, ideea organizării de alegeri în mijlocul unui război. Netanyahu a sugerat că ar putea rămâne la putere până în 2025 și a promis o „victorie totală” asupra Hamas.

Parlamentarii din Likud sunt și ei exasperați, ei fiind îngrijorați că nu există niciun plan post-război, dar și că Netanyahu ar putea ceda presiunilor pentru o încetare a focului. Totodată, ei se plâng de o restrângere a operațiunilor militare, după ce IDF a semnalat că va pune mai mult accent pe misiuni țintite.

Tranziția tactică

IDF va reduce numărul trupelor din enclava palestiniană și va efectua „raiduri punctuale acolo în loc să mențină manevre pe scară largă”, anunța la 8 ianuarie purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari, confirmând practic tranziția tactică.

Oficialii au explicat că în această a treia etapă a campaniei militare, rezerviștii trebuie să se odihnească pentru un război lung, dar și pentru a le permite altora să revină la viața civilă pentru a ajuta economia în dificultate. În plus, a fost necesar ca o parte din trupe să fie redistribuite la granița nordică cu Libanul, unde atacurile Hezbollah s-au întețit.

Totuși, unii parlamentari ai Likud, între care Danny Danon, fost trimis al SUA la ONU, sunt sceptici, fiind de părere că această tranziție e în primul rând menită să liniștească administrația Biden și guvernele europene îngrijorate de numărul mare de victime în rândul civililor din Gaza.

„Aproape zilnic, auzim o mulțime de declarații atât din partea premierului, cât și a [ministrului apărării] Yoav Gallant despre cum vom eradica și distruge Hamas. Dar dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă acum, nu sunt sigur că se merge în această direcție”, a declarat Danon pentru Politico.

„Vorbesc cu o mulțime de oameni și îi aud. Ei cer victoria”, a spus el cu referire la colegii din partidul Likud. „El este pus la încercare. Netanyahu a făcut multe pentru Israel de-a lungul anilor, dar va fi ținut minte după modul în care va încheia războiul”, a spus Danon, subliniind că singurul final acceptabil al războiului este „fie Hamas se predă, fie este distrus”.

Presiunea militară este cea care a dus la eliberarea unor ostatici în decembrie, afirmă el. Ce s-a întâmplat diferit „este că am schimbat modul în care desfășurăm operațiunea din cauza presiunii venite din partea SUA”, a adăugat el.

„Trebuie să lovim Hamas atât de tare încât să nu se mai poată ridica împotriva noastră”, a spus el, adăugând că anterior premierii israelieni, iar Netanyahu nu face excepție, au dat înapoi prea repede anunțând că Israelul este în siguranță și inamicii au fost descurajați, doar pentru ca acesștia să atace din nou. „Nu mai putem juca acest joc”, a spus el.

Partidul dă în clocot

În condițiile unei agitații tot mai mari în partid, Netanyahu își concentrează tot mai mult eforturile pe calmarea disensiunilor interne. „În acest moment, totul se rezumă la Likud”, a declarat sub anonimat un oficial israelian de rang înalt. Totuși, a admis el, este prematur să ne gândim la o rebeliune internă și, în acest sens, criticii ar trebui să aibă în vedere că niște alegeri anticipate nu ar avantaja Likud în acest moment. Chiar și așa, liderul israelian este neliniștit din cauza nemulțumirilor dintr-un partid pe care l-a modelat după dorințele sale.

Asta ar putea explica parțial de ce Netanyahu a respins cu vehemență, săptămâna trecută, modul în care a redat Washingtonul conversația telefonică dintre liderul israelian și președintele american Joe Biden, prima pe care au avut-o din decembrie. Sâmbătă, oficialii israelieni au contestat remarcile lui Biden cum că ar exista încă posibilitatea unei soluții cu două state în timpul mandatului lui Netanyahu. Președintele american a declarat reporterilor că unele „tipuri” de soluție cu două state ar putea fi considerate acceptabile pentru premierul israelian.

„În conversația sa cu președintele Biden, premierul Netanyahu a reiterat politica sa conform căreia, după ce Hamas va fi distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gaza pentru a se asigura că nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contravine cererii de suveranitate palestiniană”, a declarat biroul său pentru Politico.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite