Nagorno-Karabah: SUA au reînnoit apelul în favoarea unei misiuni de observare a revenirii armenilor în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au reiterat apelul în favoarea unei misiuni internaționale de observare în Nagorno-Karabah, pentru garantarea dreptului de întoarcere a zeci de mii de armeni care au fugit din fosta regiune separatistă, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Refugiați din regiunea Nagorno-Karabah FOTO Profimedia
Refugiați din regiunea Nagorno-Karabah FOTO Profimedia

"Reiterăm apelul nostru pentru o misiune de observare internaţională şi independentă" în fosta enclavă, pentru a "linişti populaţia şi a garanta dreptul şi securitatea tuturor celor care doresc să se întoarcă acolo", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat că "Azerbaidjanul a dat garanţii în acest sens. Credem că ar trebui să existe o misiune internaţională de supraveghere la faţa locului pentru a observa şi a oferi garanţii", scrie Agerpres.

După ofensiva militară fulgerătoare a forțelor azere în septembrie, aproape întreaga populație armeană a fugit din autoproclamată republică Nagorno-Karabah, care și-a anunțat dizolvarea pe 1 ianuarie 2024.

După prăbușirea Imperiului Rus, această regiune populată în principal de armeni, care o consideră ancestrală, face parte din Azerbaidjan. Ea și-a proclamat unilateral independența în 1991 după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.

Separatiștii din Nagorno-Karabah s-au împotrivit regimului de la Baku timp de peste trei decenii, în special în cursul a două războaie între 1988 și 1994 și în toamna lui 2020. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată republica autoproclamată, scrie Agerpres.

O misiune a ONU a vizitat regiunea Nagorno-Karabah duminică, pentru prima dată în aproximativ 30 de ani, pentru a face o evaluare a nevoilor umanitare de la fața locului.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat să comenteze dacă Azerbaidjanul a comis o "epurare etnică" în Nagorno-Karabah, aşa cum acuză autoritățile din Armenia.

"Luăm în serios orice acuzaţie de genocid sau epurare etnică sau alte atrocităţi. Şi nu vom ezita să luăm măsurile adecvate pentru a răspunde acuzaţiilor de atrocităţi şi pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili", a afirmat acesta.

"Dar, ca întotdeauna, stabilirea unui ori a unei epurări etnice este un proces deliberat, bazat pe dovezi" a spus Matthew Miller.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite