Moarte prin spânzurare, pedeapsa cerută de procurori pentru Mubarak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au cerut pedeapsa capitală pentru fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, în şedinţa de judecată ţinută joi la Cairo în cadrul procesului vizând uciderea a 850 de manifestaţi în timpul protestelor de la începutul anului trecut.

Aceeaşi sentinţă a fost cerută şi în cazul fostului ministru de interne Habib el-Adli şi altor şase persoane din fosta conducere a serviciilor de securitate egiptene. "Legea prevede pedeapsa capitală pentru crimă cu premeditare", a declarat procurorul şef Mustafa Suleiman la sfârşitul rechizitoriului prezentat joi.

Deschiderea focului a fost ordonată de Mubarak

Anterior, Mustafa Suleiman, care a început marţi expunerea argumentelor, apreciase că, în afara ordinelor pe care le-a putut da, Mubarak nu putea ignora tirurile trase asupra mulţimii care se revoltase împotriva regimului său.

"Preşedintele republicii este răspunzător de protejarea populaţiei, iar problema nu este doar de a şti dacă a dat sau nu instrucţiuni privind uciderea manifestanţilor, ci de a afla de ce nu a intervenit pentru a pune capăt violenţelor împotriva acestor manifestanţi", a declarat procurorul egiptean, potrivit Agerpres.

"Cum este posibil ca preşedintele republicii să nu fi fost la curent cu manifestaţiile care s-au declanşat la 25 ianuarie în 12 locuri din mai multe guvernorate", s-a întrebat retoric procurorul cu ocazia audierilor de joi respingând ideea că Hosni Mubarak nu fusese informat asupra gravităţii situaţiei. Procurorul Suleiman a subliniat că ministrul de interne din acea vreme, judecat concomitent cu fostul şef al statului egiptean, "nu putea da ordinul de a se trage asupra manifestanţilor fără ca Mubarak să-l fi instructat" în acest sens.
Mubarak se declarase nevinovat şi a respins toate acuzaţiile procuraturii.

Inculpat şi pentru corupţie

Procesul lui a început la 3 august şi a fost suspendat drept urmare a unei cereri de recuzare a preşedintelui completului de judecată. În cele din urmă, magistratul a fost menţinut, iar audierile au fost reluate la 28 decembrie.

Fostul preşedinte egiptean, în vârstă de 83 de ani, mai este inculpat pentru corupţie într-un alt proces, alături de fiii săi, Alaa şi Gamal, care este de asemenea în derulare.

Mubarak este primul lider arab adus în faţa justiţiei, ca urmare a mişcărilor de protest de anul trecut denumite generic "Primăvara arabă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite