Miracol în Ecuador. Un bebeluş, scos viu de sub dărâmături după cutremurul de 7,8. Bilanţul victimelor a ajuns la 350 de morţi şi peste 2500 de răniţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagube importanete după cutremurul din Ecuador
Pagube importanete după cutremurul din Ecuador

Echipele de salvare au scos viu de sub dărâmături un bebeluş, în oraşul Manta din provincia Manabi, grav afectată de cutremurul de 7,8 ce a lovit coasta Ecuadorului duminică. Mai mulţi copii şi femei au fost salvaţi de sub tonele de moloz după prăbuşirea hotelului Umina din oraşul Manta.

La Manta (vest), oraş apropiat de epicentru, "casele s-au prăbuşit, stâlpii de iluminat au căzut la pământ, lumea este complet disperată, sunt oameni îngropaţi sub dărâmături", a spus Miriam Santana, 40 de ani, femeie de menaj.

Executivul de la Quito a anunţat că bilanţul cutremurului devastator care a lovit coasta Ecuadorului duminică a crescut la 350 de morţi şi peste 2.500 de răniţi, în timp ce supravieţuitorii s-au adăpostit lângă ruinele lăsate în urmă de seismul cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, transmite Reuters.

 „Numărul morţilor va creşte cu siguranţă şi probabil într-un mod considerabil“, a adăugat preşedintele ţării, Rafael Correa.

Echipele de salvare au desfăşurat duminică operaţiuni de recuperare a eventualilor supravieţuitori de sub dărâmături, în timp ce numeroşi ecuadorieni şi-au petrecut şi noaptea de duminică spre luni sub cerul liber de teama unui nou seism sau a unor replici puternice.

Cutremurul, cel mai puternic cutremur de după 1979, a provocat importante daune materiale şi a determinat guvernul să declare starea de urgenţă şi să desfăşoare mii de soldaţi pentru a veni în ajutor sinistraţilor şi echipelor de salvare, potrivit DPA.

La Portoviejo (vest), unul dintre oraşele cele mai afectate, case distruse, o piaţă devastată, stâlpi de iluminat căzuţi la pământ şi moloz împrăştiat pe trotuare, stau ca mărturie amplorii cutremurului cu magnitudinea 7,8, cel mai puternic din Ecuador din anul 1979.

"Am scos deja trei persoane decedate si credem că mai sunt 10 sau 11 sub dărâmături", a declarat un membru al echipei de salvare care a acţionat la hotelul El Gato, o clădirea cu şase etaje care s-a prăbuşit complet.

La Guayaquil, localitate aflată la 400 de kilometri sud de epicentru, "am simţit foarte mult cutremurul", a povestit Oscar Alava, un inginer în vârstă de 41 de ani. "Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu ni s-a întâmplat nimic. Câinele ne-a avertizat lătrând", a adăugat el.

În acest port cu peste două milioane de locuitori, un bărbat a fost strivit în maşina sa după prăbuşirea unui pod, iar o fetiţă a murit lovită de acoperişul unui centru comercial care s-a dărâmat.

Autorităţile de la Quito au anunţat că două canadieni figurează printre victime.

 Preşedintele Rafael Correa şi-a scurtat vizita oficială din Italia pentru a conduce echipele de intervenţie din ţară.

”Prioritatea noastră imediată este să salvăm oamenii prinşi sub dărâmături. Totul poate să fie reconstruit, însă vieţile nu pot fi recuperate şi asta este cea mai mare durere”, a precizat Correa.

Oraşele litorale din apropierea epicentrului au fost cele mai lovite de seism, iar staţiunea turistică Pedernales este acum o ruină, unde casele pastelate au fost făcute una cu pământul.

Martorii îşi amintesc zguduirile violente, care au fost urmate de prăbuşirea imediată a clădirilor.

”Puteai să auzi oamenii ţipând după ajutor din mijlocul ruinelor. Era o farmacie în care oamenii au rămas blocaţi şi nu am putut face nimic pentru ei”, a spus Agustin Robles.

Autorităţile au confirmat că au fost înregistrate peste 160 de replini în apropierea Pedernales, iar starea de urgenţă a fost declarată în şase provincii ale ţării.

Drumuri importante rămân închise în zonele puternic afectate de seism.

Seismul a fost resimţit ca şi cum ar fi venit sfârşitul lumii 

Seismul din Ecuador a avut 7,8 grade şi a fost resimţit ca şi cum ar fi venit “sfârşitul lumii”,  declară oamenii intervievati de reporterul Le Monde.

La 48 de ore de la cutremur, salvatorii caută acum supravieţuitori printre ruinele caselor dărâmate. “Am crezut că urmează să intre în pământ casa în care eram”,  a spus una dintre victimele rănite la cutremur.

La locul dezastrului au fost mobilizaţi 10,000 de militari şi 3,500 de poliţişti. În unele locuri, oamenii îşi folosesc propriile mâini pentru a da la o parte dărâmăturile.

New York Times aminteşte faptul că Ecuadorul are o istorie bogată în ceea ce priveşte cutremurele, dar subliniază particularitatea celui de sâmbătă, care a durat mai mult de un minut şi ar fi cel mai puternic care a lovit ţara din 1970 încoace. Unii geologi chiar susţin că seismul care a lovit Ecuadorul ar fi de 20 de ori mai puternic decât cel care a făcut ravagii în Japonia săptămâna trecută.

Uniunea Europeană a anunţat activarea mecanismului european de protecţie civilă, pentru a ajuta această ţară sud-americană, în timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a oferit sprijinul Statelor Unite. Întăriri ajung în Ecuador din Columbia, Mexic, Chile, America centrală şi din Spania, mai scrie AFP. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite