Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul Alibaba, a dispărut din propriul său show de televiziune, după ce a criticat autorităţile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jack Ma, fondatorul Alibaba
Jack Ma, fondatorul Alibaba

Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul gigentului Alibaba, a fost înlocuit din emisiunea Africa’s Business Heroes, un show de talent dedicat antreprenorilor, după ce a avut un discurs critic la adresa autorităţilor chineze.

Jack Ma nu mai face parte din show-ul de televiziune Africa’s Business Heroes, pe care chiar el l-a creat, relatează Financial Times. Incidentul s-a produs după ce miliardarul a intrat în atenţia preşedintelui Xi Jinping.

Ma a fost înlocuit din rolul de jurat al emisiunii, fotografia sa a fost scoasă de pe site-ul show-ului şi totodată nu mai apare nici în clipul de prezentare al emsiunii.

Miliardarul a criticat autorităţile de reglementare din China şi băncile de stat. În urma discursului, Beijingul a declanaşat o anchetă în legătură cu Alibaba, compania lui Ma, în privinţa unor presupuse practici monopoliste. De asemenea, şi Ant Group, companie afiliată Alibaba, se află pe lista autorităţilor chineze.

Fostul profesor de engleză, retras oficial de la conducerea Alibaba de anul trecut, a întâmpinat dificultăţi şi nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii noiembrie. În plus, IPO-ul Ant Group, prima companie de plăţi online din lume, unde acesta deţine cele mai multe acţiuni, a fost anulată. În urma acestui fiasco, Jack Ma şi-a pierdut titlul de cel mai bogat om din  China, în ciuda unei averi evaluate acum la 58 de miliarde de dolari.

Fondatorul Alibaba a ofensat regimul comunist criticând public autorităţile de reglementare financiară ale ţării sale cu câteva zile înainte de listarea companiei Ant Market la bursă, notează RFI. Jack Ma este membru al partidului comunist chinez (CCP). Ascensiunea lui i-a adus duşmăni la vârful regimului comunist. 

Preşedintele Xi Jinping pare hotărât să lupte împotriva tendinţelor monopoliste ale unor grupuri private precum Alibaba, ale căror platforme de vânzare online sunt folosite de sute de milioane de chinezi.

Jack Ma a ştiut că, în China, comerţul electronic va evolua masiv. Mass-media chineză povesteşte în permanenţă despre începuturile lui Jack: cum a scăpat de sărăcie, având un tată care se lupta să-şi întreţină familia, fără bacalaureat, luându-şi slujbe ciudate, el a ajuns să fondeze Alibaba într-un apartament din Hangzhou (est), cu 60.000 de dolari împrumutaţi de la prieteni.

Povestea vieţii lui Jack Ma, demnă de Hollywood

Povestea vieţii lui Jack Ma, fondatorul Alibaba, este demnă de filmele de la Hollywood. Pe numele său real, Ma Yun, s-a născut pe 15 octombrie 1964 în Hangzhou, China, într-o perioadă în care ţara sa era mult mai izolată de restul lumii. Într-un asemenea context, cel mai bogat om al momentului în China a crescut într-o familie modestă, fără mari posibilităţi. După vizita din 1972 a preşedintelui american Richard Nixon, oraşul Hangzhou a început să atragă tuştii ca un magnet. Adolescentul Ma Yun se trezea cu noaptea în cap pentru a merge la cel mai mare hotel din oraş, unde le oferea vizitatorilor străini un traseu turistic. În schimbul experienţei, cerea “lecţii” de limbă engleză. Aşa s-a ales şi cu numele de “Jack”, pe care i l-a oferit un turist cu care s-a împrietenit.

Fără bani sau prieteni influenţi, Ma şi-a dat seama că singura sa şansă să reuşească în viaţa rămâne educaţia. După liceu, s-a înscris la facultate, dar a picat de două ori examenul. A reuşit de abia din a treia încercare să intre la Institutul Pedagogic din Hangzhou. A absolvit în 1988, după care a bifat o mulţime de interviuri de angajare. A fost respins de la aproximativ 20 de joburi, inclusiv la KFC, înainte să fie angajat ca profesor de engleză. Fără să se priceapă la computerele, a rămas fascinat după ce a folosit pentru prima oară internetul, într-o delegaţie în Statele Unite în 1995. Începuse de curând un business cu traduceri şi vizita în America o făcuse cu scopul de a ajuta o firmă chineză să recupereze o sumă de bani. “Legenda” spune că primul cuvânt căutat de Mo pe internet a fost “bere” şi că a fost surprins să vadă că niciun brand chinezesc nu apare în căutare. Acela a fost momentul în care s-a hotărât să întîinţeze o companie de comerţ online pe piaţa din China.

Deşi primele două încercări au eşuat, patru ani mai târziu, în 1999 i-a adunat în apartamentul său pe 17 dintre cei mai buni prieteni ai lui şi i-a convins să intestească în proiectul ce avea să devină Alibaba Group. Investiţia iniţială a fost de circa 25 de milioane de dolari. Site-ul le oferea producătorilor şansa să îşi expună produsele acolo şi cumpărătorilor să le achizţioneze direct de pe site. În curând, serviciul a început să atragă clienţi din întreaga lume. Până în octombrie 1999, compania reuşea să îşi “scoată” investiţia iniţială. În 2005, Yahoo a investit un miliard de dolari în Alibaba în schimbul a 40 la sută din acţiunile companiei. A fost o afacere mega profitabilă pentru Alibaba, care în acel moment încerca să întreacă eBay pe piaţa din China. Ma s-a retras din funcţia de CEO al Alibaba Group în 2013, rămânând doar director executiv.

Îi place distracţia

Ma este cunoscut de angajaţii Alibaba ca fiind un tip simpatic, căruia îi place distracţia. Compania organizează anual concursuri de talent, iar Ma este un adevărat entertainer. La unul dintre evenimentele companiei, a venit îmbrăcat în punker pentru a face show în faţa a 20.000 de angajaţi. În 2014, compania Alibaba a devenit una dintre cele mai profitabile din lume,  după ce a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York. Estimată la 160 de miliarde de dolari, Alibaba l-a transformat pe Jack Ma în cel mai bogat om din China. În ciuda succesului, Jack Ma reuşeşte să îşi ţină viaţa personală departe de mass media. Acesta s-a căsătorit în anii ‘80 cu Zhang Ying, o profesoară pe care a cunoscut-o în timp ce erau amândoi elevi. Împreună au doi copii, o fată şi un băiat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite