Mesajul transmis de Putin lui Erdogan, după victorie: „Un rezultat firesc“

0
Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe „prietenul său drag”, care a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Turcia, declarând că victoria este o dovadă că poporul turc a apreciat politica externă independentă a lui Tayyip Recep Erdogan.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria în alegeri FOTO Profimedia
Vladimir Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria în alegeri FOTO Profimedia

„Victoria electorală a fost un rezultat firesc al muncii dumneavoastră altruiste, în calitate de șef al Republicii Turcia, o dovadă clară a sprijinului poporului turc, o politică externă independentă”, a spus Putin într-un mesaj pentru Erdogan, conform Kremlinului, relatează Reuters

Apreciem foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea relațiilor prietenoase ruso-turce și a cooperării reciproc avantajoase în diverse domenii”, a mai spus Putin.

Putin a precizat că acordă o mare importanță proiectelor comune, cum ar fi centrala nucleară Akkuyu din Turcia, care este construită de grupul energetic de stat al Rusiei, Rosatom, și un hub de gaze pe care Putin l-a propus în Turcia.

  „Avem interese identice"

Președinte Belarusului, Alexander Lukașenko, cel mai ferm aliat al lui Putin dintre statele foste sovietice, a transmis și el felicitări, lăudându-l pe Erdogan pentru menținerea stabilității după cutremurele de la începutul acestui an. 

Te consider o figură politică demnă, puternică și un bun prieten al Belarusului”, a spus Lukașenko într-o declarație emisă de biroul său de presă.

Avem interese identice în detensionarea situației internaționale, susținerea securității alimentare și soluționarea pașnică a disputelor”.

  „Nimeni nu a pierdut astăzi. Toți cei 85 de milioane de turci au câștigat. Acum este timpul să ne unim în jurul obiectivelor și viselor noastre naționale”, a spus Erdogan

  „Nimeni nu a pierdut astăzi. Toți cei 85 de milioane de turci au câștigat. Acum este timpul să ne unim în jurul obiectivelor și viselor noastre naționale”, a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția turcă de presă Anadolu. 

"Nimeni nu a pierdut astăzi. Toți cei 85 de milioane (oameni) au câștigat... Acum este timpul să ne unim și să ne integrăm în jurul obiectivelor noastre naționale și visurilor naționale, lăsând deoparte toate dezbaterile și conflictele referitoare la perioada electorală", a adăugat el.

Realegerea lui Erdogan a fost confirmată de Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) al țării, duminică seara.

Adresându-se reporterilor de la Ankara, Yener a spus că Erdogan a câștigat președinția Turciei în fața candidatului opoziției, Kemal Kilicdaroglu în turul doi al scrutinului.

Potrivit rezultatelor neoficiale, președintele turc în exercițiu a câștigat cursa cu 52,14%, în timp ce Kilicdaroglu a obținut 47,86% din voturi, a spus Yener, adăugând că 99,43% din urne fuseseră deschise până la momentul declarației.

Toată Turcia și democrația ei au câștigat, a spus Recep Tayyip Erdogan după ce a fost reales președinte în scrutinul final de duminică.

"Nu suntem singurii câștigători. Turcia este câștigătoarea. Națiunea noastră, cu toate segmentele sale, este câștigătoarea. Democrația noastră este câștigătoare", a spus Erdogan, adresându-se miilor de susținători ai săi adunați în fața complexului prezidențial din capitala Ankara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite