Mașini sport și milioane de dolari confiscate după ce SUA și Europa au destructurat vaste rețele de infracțiuni cibernetice

0
Publicat:

SUA și Europa au anunțat separat destructurări însemnate ale unor vaste rețele de infracționalitate cibernetică care au comis fraude de miliarde de dolari, relatează BBC și AFP.

Rețele de infracționalitate cibernetică au fost destructurate în Europa și SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rețele de infracționalitate cibernetică au fost destructurate în Europa și SUA FOTO SHUTTERSTOCK

SUA l-au arestat pe cetățeanul chinez YunHe Wang și au confiscat mai multe bunuri, între care un Ferrari, ceasuri de lux și 21 de proprietăți.

În paralel, Europol a efectuat patru arestări și peste 100 de servere au fost dezactivate în cadrul unei operaţiuni coordonate la nivel internaţional care a vizat infrastructură cibernetică folosită pentru malware. În același timp, opt fugari sunt dați în urmărire internațională, fiind adăugați pe lista „celor mai căutați” infractori din Europa.

Atât Departamentul de Justiție al SUA (DoJ), cât și Europol au susținut că operațiunile lor reprezintă cea mai importantă destructurare a unor rețele de „botnet-uri” din lume.

Infractorii cibernetici folosesc așa-numitele rețele botnet pentru a prelua controlul asupra computerelor personale și a instala software rău intenționat.

Acest software poate fi apoi folosit pentru a colecta date de pe un computer, pentru a trimite spam sau chiar pentru a șterge date personale fără știrea proprietarului.

Fraude și amenințări cu bombă

DoJ a anunțat că Wang este acuzat că a folosit o rețea botnet pentru a pirata peste 19 milioane de dispozitive din aproape 200 de țări.

Nicole Argentieri, procurorul general adjunct principal, a declarat: „Wang a creat malware care a compromis milioane de computere rezidențiale din întreaga lume și apoi a vândut accesul la computerele infectate infractorilor cibernetici”.

Aceasta a precizat că infractorii s-au folosit de acest acces pentru a-și ascunde identitatea și a „comite anonim o gamă largă de infracțiuni”. Acestea includ frauda, ​​exploatarea și hărțuirea copiilor - și chiar amenințările cu bombă.

Totodată, a estimat că peste 500.000 de cereri frauduloase de asigurări de șomaj au fost trimise de pe computerele aflate sub controlul său, producând pagube de peste 5,9 miliarde de dolari,

DoJ l-a acuzat pe Wang că a folosit încasările pentru a cumpăra active de lux în valoare de 60 de milioane de dolari. Justiția americană a confiscat de la acesta un Ferrari, un Rolls-Royce, două BMW-uri și mai multe ceasuri - precum și conturi bancare și portofele de criptomonede.

El a cumpărat, de asemenea, proprietăți în SUA, St Kitts și Nevis, China, Singapore, Thailanda și Emiratele Arabe Unite, se arată în comunicat.

Agențiile de aplicare a legii din Singapore și Thailanda, precum și gigantul tehnologic Microsoft, au fost printre organizațiile care oferit ajutor în anchetă.

Cetățeanul chinez a fost acuzat de conspirație pentru a comite fraudă informatică, fraudă informatică substanțială, conspirație pentru a comite fraudă electronică și spălare de bani.

Dacă va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare, riscă o pedeapsă maximă de 65 de ani de închisoare.

Cei mai căutați infractori din Europa

Între timp, Europol a anunțat la rândul ei că a arestat șefii mai multor rețele de criminalitate cibernetică care foloseau botnet-uri.

Operaţiunea a fost iniţiată şi condusă de Franţa, Germania şi Olanda. Ea a implicat o serie de alte ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina.

Europol a declarat că unul dintre principalii suspecți a câștigat peste 69 de milioane de euro în criptomonede prin intermediul cererii de ransomware după instalarea de software care face imposibil ca o persoană să-și acceseze computerul și căruia i se cere să plătească pentru a-și recupera accesul.

În plus, opt fugari sunt căutați în Germania pentru implicarea lor în infracțiunile cibernetice vor fi adăugați pe lista celor mai căutați infractori din Europa.

Software-ul rău intenționat a ajuns pe dispozitivele oamenilor în principal prin tentative de phishing - cum ar fi e-mailuri și site-uri web compromise.

Denumită „Endgame”, această operaţiune desfăşurată în perioada 27-29 mai, este „cea mai mare desfăşurată vreodată împotriva botnet-urilor, care joacă un rol major în desfăşurarea de ransomware", a precizat Europol într-un comunicat.

Botnet-urile dezactivate au inclus IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot şi Bumblebee, a mai spus sursa citată.

„Cu cea mai mare operaţiune internaţională a poliţiei cibernetice de până acum, autorităţile de aplicare a legii au dat o lovitură semnificativă scenei crimei cibernetice", a declarat Martina Link, vicepreşedinte al biroului federal al poliţiei de investigaţii criminale din Germania, într-un comunicat separat.

Arestările au fost efectuate în Armenia şi Ucraina, şi peste 2.000 de domenii se află sub controlul forţelor de ordine, se mai arată în comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite