Mărturii ale unor medici palestinieni reținuți de armata israeliană: „Am fost loviți, înjurați și umiliți”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei medici de la spitalul Nasser din sudul Fâșiei Gaza au oferit pentru BBC mărturii despre reținerea lor de către armata israeliană în cursul unei descinderi, la jumătatea lunii februarie, și perioada petrecută în custodia IDF în timpul căreia, spun aceștia, au fost bătuți și umiliți.

Armata israeliană își continuă operațiunile terestre în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE
Armata israeliană își continuă operațiunile terestre în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

Doi dintre ei au făcut dezvăluiri sub rezerva anonimatului. Ahmed Abu Sabha, în vârstă de 26 de ani, un medic voluntar, spune că a fost ținut o săptămână în detenție și a descris tratamente similare torturii în care el și alți palestinieni reținuți au fost legați, dezbrăcați până la piele și siliți să stea ore în șir în poziții incomode.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au spus că au descins la spitalul din orașul Khan Younis (sud) după ce au obținut informații potrivit cărora aici s-ar fi ascuns agenți Hamas și combatanții au adus un număr de ostatici din cei răpiți în atacul din 7 octombrie.

O înregistrare făcută pe ascuns în spitalul Nasser, în ziua în care medicii spun că au fost reținuți și transportați în afara spitalului, arată câțiva bărbați în lenjerie intimă în fața unei intrări a spitalului, așezați în genunchi, cu mâinile la ceafă.

„Cei care încercau să își miște capul sau să facă vreo mișcare erau loviți", a declarat pentru BBC directorul general al spitalului, doctorul Atef Al-Hout. „I-au ținut preț de aproximativ două ore în această poziție rușinoasă”, a adăugat el.

De partea cealaltă, IDF a explicat pentru BBC că în timpul arestării este o regulă ca suspecților de terorism să li se ceară să-și scoată hainele pentru a fi verificate de arme sau potențiale dispozitive explozive și că acestea li se înapoiază după un anumit timp, când armata stabilește cu siguranță că nu reprezintă o amenințare.

BBC a realizat o investigație în legătură cu percheziția israeliană intervievând personal medical și palestinieni care se adăposteau în curtea spitalului, obținând pe această cale numele a 49 de persoane care lucrau la spital reținute în acea zi de IDF. Dintre acestea, 26 au fost confirmate din multiple surse, între care medici, Ministerul Sănătății condus de Hamas, organizații internaționale umanitare și membri ai familiei.

Unii dintre ei sunt încă dispăruți, potrivit mărturiilor familiilor lor și Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Medicii care nu au fost reținuți au relatat că li s-a ordonat să mute pacienți grav bolnavi în alte clădiri ale spitalului, au fost deturnați de la îndatoririle lor pentru a fi interogați și li s-au repartizat pacienți pentru tratarea cărora nu erau calificați, toate acestea în timp ce lucrau în condiții insalubre și le lipseau electricitatea, apa și ale lucruri de bază pentru menținerea pacienților în viață.

De partea cealaltă, IDF a declarat BBC că „a furnizat spitalului sute de rații de alimente și un generator alternativ care i-a permis să continue să funcționeze și să trateze pacienții internați".

„Sistemele esențiale” ale spitalului au continuat să fie viabile în timpul operațiunii în baza unui sistem de alimentare neîntreruptă cu energie electrică, se precizează în comunicatul armatei israeliene.

Medic: „Am crezut că urmează să fiu executat”

Deținuții eliberați și alți medici au declarat pentru BBC că IDF aripa maternității, numită Mubarak, a fost folosită ca spațiu pentru interogatoriu. Abu Sabha a relatat că clădirea a fost transformată „mai degrabă într-un loc de tortură".

„M-au pus pe un scaun și era ca o spânzurătoare. Am auzit sunete ca de frânghii, așa că m-am gândit că voi fi executat.

După aceea au spart o sticlă și [un ciob] mi-a făcut o tăietură în picior. M-au lăsat să sângerez. Apoi au început să aducă doctori, pe care i-au înșiruit. Le auzeam numele și vocile”, a relatat el pentru BBC.

Cei trei medici care au povestit experiența reținerii lor au spus că au fost urcați în camioane militare și transportați într-un grup mare.

„Eram goi, doar în boxeri. Ne-au îngrămădit unul peste altul. Și ne-au scos din Gaza. Pe tot parcursul drumului am fost loviți, înjurați și umiliți. Și au turnat apă rece pe noi”, a declarat unul dintre medicii care a dorit să rămână anonim.

„Ne-au dus pe un petic de pământ acoperit cu pietriș, ne-au forțat să îngenunchem și ne-au legat la ochi... Era o groapă în pământ și am crezut că ne vor executa și ne vor îngropa aici. Cu toții am început să ne rugăm”, a povestit Abu Sabha, adăugând că după asta el și ceilalți au fost duși într-o clădire unde fost ținuți câteva zile.

Ceilalți doi medici intervievați de BBC au declarat că, la un moment dat, au fost supuși unor controale medicale, dar nu au primit medicamente. Unul dintre ei a spus că, în loc să primească îngrijiri pentru o rană, un soldat israelian l-a lovit acolo.

Abu Sabha a redat o experiență similară relatând că a fost pedepsit după ce legătura de la ochi i s-a deplasat și nu a putut să o pună la loc pentru că avea mâinile legate.

După ce a fost silit să stea trei ore cu mâine ridicate la ceafă, un soldat l-a lovit repetat peste o mână până ce i-a rupt-o. El spune că apoi i s-au mai aplicat bătăi și câini cu botniță au fost asmuțiți asupra lui.

Medicul Abu Sabha avea încă mâna în ghips la momentul interviului BBC. Potrivit mărturiei lui, un medic israelian i-a pus primul ghips pe care însă soldații i-au desenat Steaua lui David.

Niciunuia dintre cei trei medici reținuți și ulterior eliberați nu i-au fost aduse acuzații, spun ei. În schimb, au fost interogați despre prezența ostaticilor sau a combatanților Hamas în spital.

Totodată, IDF i-a întrebat unde se aflau în timpul atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

„Cine mă va despăgubi pentru toate bătăile și umilințele prin care am trecut, la care m-ai supus, în timp ce eu știam că nu sunt implicat în nimic? A început să mormăie: Nu am nimic împotriva ta. Nicio acuzație", a povestit unul dintre medici că a fost dialogul cu ofițerii IDF după ce l-au anunțat că va fi eliberat.

BBC a confirmat afirmația medicului Abu Sabha precum că a fost adus înapoi în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom, controlat de Israel.

Mărturiile medicilor sunt în contradicție cu o informare separată oferită BBC de către un oficial de rang înalt al IDF, care a declarat că nu au fost efectuate arestări în rândul personalului medical de la spitalul Nasser,„cu excepția cazului în care am știut că era posibil să obținem de la aceștia anumite informații".

„Aveam motive rezonabile să presupunem că au informații, așa că i-am reținut pentru a le pune întrebări și pentru interogatorii, dar nu mai mult de atât.

Nu i-am încătușat, nu i-am luat pentru interogatoriu, nici pentru arestare, ci în scopul de discuta cu el și  a încerca să obținem informații despre ostatici sau despre comandanții Hamas care se aflau în spital... un interogatoriu foarte simplu și atât”,  a spus oficialul.

O parte din ostaticii duși de Hamas în Fâșia Gaza în cursul atacului din 7 octombrie au declarat că au fost aduși în complexul spitalului Nasser într-o ambulanță. O ostatică eliberată a declarat că soțul ei - care a rămas în enclava palestiniană - a fost acoperit cu un cearșaf pentru a da impresia că e adus un cadavru.

Aceștia au descris faptul că au fost ținuți în camere mici și trebuiau să bată la ușă dacă aveau nevoie să meargă la toaletă. O ostatică a descris timpul petrecut în captivitatea Hamas drept „război psihologic".

Au fost reținuți și pacienți

În timpul descinderii armatei israeliene la spitalul Nasser au fost reținuți și un număr de pacienți, potrivit mărturiei lui Atef Al-Hout, directorul general al spitalului.

Într-o înregistrare video furnizată de un martor BBC din Nasser, apar soldați israelieni mânuind două paturi de spital, iar ocupanții lor au legate mâinile deasupra capului.

„Subliniem faptul că mâinile pacienților care nu erau suspectați de implicare în terorism nu au fost legate”, a transmis IDF în legătură cu imaginile.

Hatim Rabaa, unul dintre medicii cărora li s-a permis să continue să îngrijească pacienți, a relatat că și el a fost forțat să se dezbrace și să îngenuncheze la una din intrările spitalului, dar că a fost apoi lăsat să se întoarcă.

BBC a adresat întrebări detaliate armatei israeliene. cu privire la aceste acuzații 

IDF a răspuns pentru BBC că „aproximativ 200 de teroriști și suspecți de activități teroriste au fost reținuți, inclusiv unii care s-au dat drept echipe medicale, și că "au fost găsite multe arme, precum și medicamente  destinate ostaticilor israelieni".

Ei au precizat că au operat într-un „mod precis și țintit, provocând daune minime activității curente a spitalului și fără a răni pacienți sau personal medical".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite