Lumea arab─â explodeaz─â. La propriu

0
0

Siria, Libia, Irak ┼či Pakistan sunt scena unor violen┼úe f─âr─â precedent, dovedind c─â interven┼úia Vestului ├«n zon─â a e┼čuat. Prim─âvara arab─â care promitea democra┼úie, libertate ┼či prosperitate popoarelor s-a transformat ├«ntr-o baie de s├ónge.

Trupele dictatorului libian Muammar Ghadfi au lansat, ieri, pentru prima oar─â de la izbucnirea revoltelor┬á (acum ┼čase luni) rachete cu raz─â scurt─â de ac┼úiune de tip Scud ├«mpotriva rebelilor. Din fericire, racheta de produc┼úie sovietic─â a ratat ┼úinta, nimerind ├«n de┼čert, ├«ntr-o zon─â nelocuit─â. Potrivit CNN, proiectilul a fost lansat la 80 de kilometri est de Sirt, ora┼č aflat la jum─âtatea distan┼úei ├«ntre capitala Tripoli ┼či Benghazi. Un expert militar american a explicat c─â rachetele Scud nu au precizie, abaterea fiind de 4-5 kilometri. Acesta este ┼či motivul pentru care nu se poate spune cu exactitate dac─â ora┼čul Brega, controlat de rebeli, a fost ┼úinta atacului.

Atentatele din Irak au ucis luni 74 de oameni

Focoasele Scud, dezvoltate ├«n anii ,50 de speciali┼čtii URSS, au fost exportate ├«n multe dintre ÔÇ×┼ú─ârile prietene". ├Än 1990, trupele dictatorului irakian Saddam Hussein au utilizat acest tip de rachet─â pentru a distruge ┼úinte ├«n Arabia Saudit─â ┼či Israel. Potrivit informa┼úiilor ob┼úinute de presa arab─â, for┼úele libiene au ├«n dotare peste 200 de rachete Scud. De mai multe s─âpt─âm├óni, rebelii ┼či trupele loiale lui Gaddafi se lupt─â pentru Portul Brega, punct strategic care ad─âposte┼čte mai multe rafin─ârii ┼či terminale petroliere ┼či care poate fi ┼či calea de acces a unor provizii de arme destinate mercenarilor lui Gaddafi.

Negocieri ├«ntre ÔÇ×┼čobolani" ┼či dictator?

Pentru opozan┼úi, care sus┼úin c─â avanseaz─â spre capital─â, este esen┼úial s─â izoleze Tripoli, unde liderul libian de┼úine controlul, ├«n ciuda ofensivei NATO. Informa┼úiile confirmate de serviciile secrete tunisiene ┼či un membru al ONU, c─â rebelii negociaz─â cu reprezentan┼úi ai regimului, pe insula tunisian─â Djerba, au fost negate vehement de vicepre┼čedintele guvernului de tranzi┼úie de la Bengazi, Abdel Hafis Ghoga. Gaddafi a t─âiat cu siguran┼ú─â orice cale de comunicare cu rebelii dup─â discursul furibund difuzat de televiziunea na┼úional─â luni. ├Än acest discurs, ├«n care liderul libian i-a numit ÔÇ×┼čobolani" ┼či ÔÇ×tr─âd─âtori" pe opozan┼úi, a transmis un mesaj clar lumii ├«ntregi: este preg─âtit s─â ├«nece ├«n s├ónge revoltele, oric├ót l-ar costa acest lucru.

image

Gaddafi a început să arunce cu rachete în rebeli

image

ÔÇ×Sf├ór┼čitul ┼čobolanilor ┼či al colonizatorilor este aproape", a declarat Gaddafi, amintind de rezultatele militare slabe ale opera┼úiunilor NATO, ├«ncepute ├«n martie. Alia┼úilor le-au mai r─âmas doar ÔÇ×minciunile" ┼či r─âzboiul psihologic. ÔÇ×M─â auzi┼úi vorbind ├«n ciuda raidurilor", a mai declarat liderul libian, neg├ónd zvonurile difuzate de presa de la Beirut, conform c─âreia Gaddadi se preg─âte┼čte s─â fug─â. Discursul amenin┼ú─âtor a r─âmas f─âr─â efect ├«n cazul SUA, care l-au acreditat ieri pe reprezentantul Consiliului de tranzi┼úie libian, Ali Aujali, drept nou reprezentant libian la Washington. ├Än acest timp, ministrul libian de Interne se afl─â ├«nc─â de luni la Cairo, ├«mpreun─â cu ├«ntreaga familie. De┼či el sus┼úine c─â este vorba despre o vizit─â turistic─â, specula┼úiile c─â ar fi dezertat se ├«nmul┼úesc.

Siria: tancuri ┼či nave de r─âzboi

Situa┼úia este cel pu┼úin la fel de grav─â ┼či ├«n Siria. Potrivit postului Al-Jazeera, Portul Latakia, din nordul ┼ú─ârii, este atacat de for┼úele fidele pre┼čedintelui Bashar al-Assad cu tancuri de pe uscat ┼či cu nave de r─âzboi, de pe mare. Cel pu┼úin 26 de oameni au murit numai duminic─â ├«n raidurile lansate de for┼úele siriene. Este ┼či motivul pentru care peste 5.000 de palestinieni au fugit din tab─âra de refugia┼úi Raml din ora┼č. ÔÇ×Sunt 10.000 de refugia┼úi ├«n aceast─â tab─âr─â ┼či mai mult de jum─âtate au fugit. Trebuie s─â mergem acolo, s─â vedem ce se ├«nt├ómpl─â cu ei", a declarat Chris Gunness, purt─âtorul de cuv├ónt al Agen┼úiei ONU pentru Refugia┼úii Palestinieni. Potrivit Al-Jazeera, regimul lui Al-Assad face propagand─â, acredit├ónd ideea c─â nimic nu se ├«nt├ómpl─â ├«n Siria cu ajutorul unei ÔÇ×armate electronice". Dictatorul tunisian, Ben Ali, a promis acces liber la internet ├«nainte de a fi alungat, liderul egiptean, Hosni Mubarak, a blocat accesul la internet mai multe s─âpt─âm├óni, ca s─â opreasc─â revoltele.

Armata de hackeri a regimului

Bashar Al-Assad ├«ncearc─â s─â utilizeze arma digital─â a rebelilor ├«n favoarea sa. El a angajat o armat─â de hackeri ca s─â blocheze anumite pagini de Facebook, printre care ┼či cele ale pre┼čedin┼úilor francez ┼či american. Tot ei au ├«mp├ónzit forumul de discu┼úie al postului ABC News cu mesaje de genul ÔÇ×noi ├«l iubim pe Bashar Al-Assad". Cotidianul ÔÇ×El Pais" sus┼úine c─â premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, l-a trimis ├«n Siria, ├«ntr-o misiune secret─â, pe consilierul s─âu special, Bernardino Leon, pentru a-i propune pre┼čedintelui Al-Assad un plan de ie┼čire din criz─â. Planul, care prevedea ┼či azil pentru familia liderului, nu a dat roade.

Opozan┼úii din Latakia, ataca┼úi ┼či de pe uscat, ┼či de pe mare

NATO, ţintă în Pakistan

├Än aceast─â vreme, incidentele s├óngeroase petrecute ├«n Irak ┼či ├«n Pakistan ├«n ultimele zile arat─â c─â for┼úele aliate nu au ├«nregistrat o victorie major─â ├«mpotriva terorismului. Nou─â camioane-cistern─â ale NATO ┼či un altul cu produse destinate trupelor din Afganistan au fost incendiate luni ├«n Pakistan, dup─â detonarea unei bombe. ├Äntr-o alt─â zon─â din Pakistan, b─ârba┼úi ├«narma┼úi au deschis focul asupra a zece camioane-cistern─â ale NATO sta┼úionate pe ┼čosea ├«n fa┼úa unui restaurant. ├Än aceea┼či zi, ├«n Irak, au fost comise atacuri ├«n 15 ora┼če, printre care Tikrit, Bagdad, Kerbala ┼či Mossul. ├Än total, au murit 74 de oameni, iar al┼úi peste 300 au fost r─âni┼úi, ├«n atentatele ce nu au fost ├«nc─â revendicate.

"Sf├ór┼čitul colonizatorului este aproape ┼či sf├ór┼čitul ┼čobolanilor este aproape.''
Muammar Gaddafi liderul libian

Facult─â┼úi ┼či locuin┼úe pentru popor

Bashar al-Assad nu d─â niciun semn c─â ar renun┼úa la putere. Ambasadele siriene, inclusiv cea din Rom├ónia, duc un r─âzboi de imagine sus┼úinut pentru a convinge opinia public─â de bunele inten┼úii ale regimului. Redac┼úia ÔÇ×Adev─ârul" a fost informat─â de reprezentan┼úa diplomatic─â sirian─â c─â, ÔÇ×dup─â interven┼úia armatei ├«n c├óteva zone din ┼úar─â, se ├«nregistreaz─â stabilitate, lini┼čtirea popula┼úiei ┼či o stare bun─â de securitate". ÔÇ×Interven┼úia a avut loc pentru stoparea actelor criminale pe care le-au comis grup─ârile teroriste ├«mpotriva civililor", explic─â ambasada, amintind┬á principalele reforme anun┼úate de Al-Assad ├«n ultimele luni. Pe scurt, au fost create ÔÇ×ateliere de lucru pentru reforme", au fost amnistia┼úi mai mul┼úi infractori, ba chiar a primit und─â verde crearea a dou─â noi facult─â┼úi. Au fost aprobate sesiuni suplimentare de examene pentru studen┼úi ┼či au fost semnate decrete care vor duce la sc─âderea costurilor de ├«ntre┼úinere pentru popula┼úie, aminte┼čte ambasada sirian─â la Bucure┼čti.

1.800 de civili ┼či 400 de membri ai for┼úelor de ordine au murit ├«n Siria, din 15 martie, c├ónd au ├«nceput revoltele

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite