Liderul Khorasan, una dintre cele mai periculoase organizaţii teroriste din lume, ar fi fost ucis în bombardamentele din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militanţi din gruparea Khorasan, una dintre ţintele bombardamentelor americane din Siria, au lăsat mesaje de condoleanţe pe Twitter pentru Muhsin al-Fadhli, liderul organizaţiei afiliate al-Qaeda, care plănuia să doboare mai multe avioane cu occidentali în viitorul apropiat.

Mesajele sunt considerate o confirmare a zvonurilor conform cărora americanii ar fi reuşit să-l elimine pe Muhsin al-Fadhli, liderul Khorasan şi militant al-Qaeda cu state vechi, în bombardamentele de săptămâna trecută, transmite SITE, portal de monitorizare a activităţii grupărilor teroriste pe reţelele de socializare, preluat de Al Arabiya. 

Săptămâna trecută, sub acoperirea atacurilor îndreptate asupra grupării Statul Islamic, armata americană a lovit în ultimele zile mai multe poziţii din Siria ale organizaţiilor teroriste al-Qaeda şi Khorosan.

în timp ce întreaga atenţie era îndreptată către gruparea Statul Islamic, o organizaţie teroristă mică, afiliată al-Qaeda şi activă doar în Siria, a ajuns la un pas de a desfăşura atacuri de anvergura celor de la 11 septembrie 2001. Sub acoperirea raidurilor asupra Statului Islamic, americanii au acţionat imediat şi au eradicat ameninţarea catalogată drept iminentă.

image

120 de terorişti morţi: 70 din Statul Islamic, 50 din al-Qaeda

Marea surpriză adusă de ofensiva aeriană demarată săptămâna trecută asupra Statului Islamic în Siria este că aceasta nu este îndreptată exclusiv împotriva grupării teroriste Statul Islamic, căreia Washingtonul i-a declarat război la începutul lunii septembrie. Fără niciun anuţ, ba chiar transmiţând de fiecare dată că aceste atacuri vor viza poziţiile Statului Islamic, americanii au profitat de ocazie şi au atacat în acelaşi timp alte două grupări teroriste: al-Qaeda şi Khorasan, o grupare afiliată organizaţiei fondate de Osama Ben Laden.

Astfel, în bombardamentele de marţea trecută au fost ucişi cel puţin 120 de terorişti, dintre care 70 erau membri ai Statului Islamic, în timp ce restul de aproximativ 50 erau membri al-Qaeda. Alţi 300 de terorişti au fost răniţi în timpul raidurilor aeriene, dintre care 100 se află în stare gravă şi au transportaţi în Irak de Statul Islamic, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului OSDO.

Khorasan voia să doboare avioane cu explozibil lichi

Organizaţia teroristă Khorasan, relativ necunoscută până la începutul acestei săptămâni, se afla în faza finală a elaborării unor atacuri teroriste „majore”, de anvergura celor de la 11 septembrie 2001. Jihadiştii se pare că se apropiau cu paşi repezi de punerea în aplicare a planurilor sinistre, care presupuneau detonarea unor explozibili în avioane cu pasageri occidentali şi vizau „mai multe ţinte vestice şi chiar teritoriu american”, a declarat generalul William Mayville, directorul operaţiunilor Statului Major american.

Bombele elaborate de Khorasan nu deţineau părţi metalice, folosind doar un nou explozibil – considerat cel mai periculos din lume – în formă lichidă, pe care plănuiau să-l aducă la bordul avioanelor în tuburi de pastă de dinţi. Acest lichid este impregnat apoi pe materiale textile – haine obişnuite -, pe care le transformă în explozibili. 

Ameninţarea a fost catalogată de Pentagon şi serviciile americane de informaţii drept „iminentă”, aşa că poziţiile Khorasan au fost atacate laolaltă cu unităţile Statului Islamic şi al-Qaeda. 

Acest lichid exploziv misterios a stat la baza avertizării mondiale de atacuri teroriste emisă în vara lui 2013 de americani şi preluată de zeci de state din întreaga lume, alertă care a închis zeci de misiuni diplomatice străine din lumea arabă. Atunci, ameninţarea venea din partea ramurii din Peninsula Arabică a al-Qaeda (AQAP), care ar fi obţinut acest lichid care, între timp, se pare că a ajuns la Khorasan. Şi această grupare este tot un afiliat al-Qaeda, activ doar în Siria. Atarile americane au lovit „tabere de instruire, un punct de producţie de explozibili şi muniţie, un centru de comunicaţii şi mai multe clădiri de comandă şi anexe” ale Khorasan, a transmis Pentagonul. 

Americanii au atacat pe cont propriu

Atacurile asupra punctelor al-Qaeda şi Khorasan au fost desfăşurate în cadrul unei operaţiuni separate de raidurile asupra Statului Islamic. Astfel, dacă acestea din urmă au fost efectuate în cooperare cu cinci ţări arabe – Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Qatar, raidurile asupra celorlalte două organizaţii jihadiste au fost desfăşurate de americani pe cont propriu. 

În plus, Pentagonul a dat undă verde acestor raiduri asupra al-Qaeda şi Khorasan doar din cauza unei ameninţări teroriste „iminente”, astfel că n-ar fi avut timp să se consulte cu partenerii săi internaţionali şi din regiune. 

Pentagonul a anunţat luni că a atacat baze siriene ale grupării teroriste Statul Islamic (SI), după mai bine de o lună de atacuri similare în Irak, unde jhadiştii au ocupat întreaga parte de nord a ţării şi au declarat înfiinţarea unui califat islamic. Raidurile au „distrus sau au avariat ţinte SI multiple din vecinătatea oraşelor Ar Raqqah, Dayr az Zawr, Al Hasakah şi Abu Kamal, inclusiv luptători SIIL (Statul Islamic din Irak şi Levant), tabere de antrenament, sedii şi centre de comandă, depozite, un centru financiar, camioane de provizii şi vehicule blindate“, au transmis americanii. 

„Nu cereţi sfatul nimănui şi nu cereţi verdictul nimănui. Omorâţi necredincioşii indiferent dacă sunt civili sau militari, pentru că au aceeaşi conducere. Amândoi sunt necredincioşi”, continuă al-Adnani. 

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite