Liderul Al-Qaida ar fi grav bolnav, potrivit unui raport al serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor Informaţii recente  ale serviciilor secrete, relatate de un înalt oficial al echipei internaţionale de luptă contra terorismului, liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ar suferi de o boală de inimă fără a se cunoaşte însă detalii despre gravitatea acesteia şi dacă problemele de sănătate i-ar putea aduce moartea într-un viitor destul de apropiat, relatează CNN.

Posibilitatea ca Zawahiri, care abia a împlinit 68 de ani, să fie grav bolnav creează încertitudine în jurul succesiunii din cadrul organizaţiei teroriste, mai ales că fiul lui Osama Ben laden, Hamza, un potenţial lider, ar fi mort, potrivit declaraţiilor unui oficial american.

Un raport de monitorizare al ONU, care a ajuns vara asta la Consiliul de Securitate şi care citează „informaţii ale unui stat-membru”, arată că Zawahiri ar avea o „stare precară de sănătate”, astfel că, deşi Al-Qaida însăşi se dovedeşte rezistentă, „sănătatea şi durata vieţii liderului său …precum şi cum se va face succesiunea sunt sub semnul întrebării”.

Zawahiri a continuat să aibă apariţii frecvente în clipurile Al-Quaida, ultima dată chiar luna trecută  - în acestea el nu arată ca şi cum ar fi grav bolnav.

SUA încă consideră organizaţia ca o ameninţare majoră, o evaluare din ianuarie a organizaţiei teroriste de către serviciile secrete arătând că liderii „întăresc structurile de comandă la nivel global”, ca parte a acţiunilor de a inspira şi încuraja atacurile împotriva vestului.

Centrul de „comandă şi control” al organizaţiei este „agil, activ şi capabil de reacţie”, a declarat un înalt oficial pentru CNN.

New York Times a relatat că Hamza ben Laden a fost ucis într-o operaţiune care a avut loc în ultimii doi ani, înainte ca SUA să ofere o recompensă de un milion de dolari în schimbul informaţiilor despre locul în care se află. Acesta a apărut ultima oară într-o înregistrare pe 31 martie 2018 –în ea vorbea despre relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită.

Potrivit aceluiaşi oficial al eforturilor contrateroriste internaţionale, care a subliniat însă că informaţiile sunt destul de fragmentare, Hamza s-ar fi stabilit ultima oară în zona din apropierea graniţei dintre Afganistan şi Pakistan, unde ar avut mai multe întâlniri cu Zawahiri.

Oficialul a precizat că Hamza, pe baza reputaţiei sale de orator iscusit în cercurile jihadiste, a câştigat tot mai multă credibilitate în ultimii ani ca purtător de cuvânt al Al-Qaida,  - el, spre deosebire de Zawahiri, s-a abţinut să critice ISIS – dar că nu crede că liderii îl văd ca pe cel care ar prelua conducerea în cazul în care Zawahiri ar muri sau ar fi mult prea bolnav pentru a rămâne la conducere.

Experţii în domeniul contraterorismului sunt de părere că, cel mai probabil, veteranii jidahişti egipteni, Abu Muhammad al-Masri (socrul lui Hamza) şi Saif al-Adel, sunt preferaţi la succesiune, ei fiind căutaţi în legătură cu atacurile, în 1998, asupra a două ambasade americane din estul Africii.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite