Laptele vegetal, promovat de ecologiști, contribuie la distrugerea planetei, susține un fermier și istoric englez VIDEO

0
Publicat:

John Lewis-Stempel, fermier, istoric și scriitor englez, este de părere că laptele vegetal este responsabil pentru seceta și deșertificarea planetei, relatează site-ul britanic de știri UnHerd.

Lapte de migdale vegetal.
Cultivatorii de migdale își stropesc recolta cu glifosat, susține Stempel.

Ce ai turnat peste cerealele pentru micul dejun în această dimineață? Lapte de migdale? Lapte de cocos? Sigur nu lapte de vacă de modă veche?”, întreabă Stempel. Conform protestelor recente ale activiștilor Animal Rebellion ( n.red. o ramură a mișcării ecologiste Extinction Rebellion): laptele este „secreția diavolului”.

Vizând diferite supermarketuri, precum Waitrose, Harrods și M&S Foods, acești activiști au turnat litri de lapte pe podele, în timp ce cereau un „viitor bazat pe plante”. 

În ciuda publicității pe care acești activiști o fac pentru salvarea lumii, laptele vegetal este implicat în distrugerea mediului, susține Stempel. 

 Motivul principal pentru extinderea animalelor este că mari suprafețe ale Pământului constau în iarbă, hrană pe care oamenii nu o pot mânca, dar pe care văcuța Daisy și alte animale o pot transforma în carne și lactate hrănitoare, lucruri pe care oamenii le pot mânca. Departe de a fi hrană de lux, produsele lactate, precum laptele de vacă, oaie, capra și bivoliță, reprezintă hrana de subzistență de care oamenii din întreaga lume au nevoie. 

Abia aștept ca Skylar (n.red activistă care face parte din Animal Rebellion) și prietenii ei să răspândească vestea păstorilor Maasai și să arunce laptele în timp ce cer un „viitor bazat pe plante”, a afirmat Stempel.

Înainte ca activiștii să mai toarne laptele pe podelele magazinelor, ei ar trebui să ia în considerare concluzia Programului ONU pentru Mediu, conform căreia „pastoralismul este din ce în ce mai recunoscut ca unul dintre cele mai durabile sisteme de producție de pe planetă și joacă un rol major în protejarea ecosistemelor și biodiversității”.  

Promovarea alimentelor „pe bază de plante ca un remediu la nivel mondial este fără sens. Nu este nimic altceva decât imperialism cultural occidental”, susține fermierul britanic. 

Animal Rebellion susține că vizează supermarketurile, fiindcă nu vrea să deranjeze oamenii care se luptă cu costul vieții. Se pare că nu le-a trecut prin minte că acei oameni ar aprecia probabil unele dintre acele sticle de lapte.

Prețurile lactatelor au crescut cu 50% în ultimul an

Laptele de migdale este cel mai popular lapte vegetal, încât California, care produce 80% din migdalele lumii, a crescut plantația de la 1.958 de kilometri pătrați la 6.475 de kilometri pătrați în ultimii 20 de ani. Rezultatul? Seceta și deșertificarea. 

Cultivatorii de migdale își stropesc recolta cu glifosat, erbicid care este cunoscut a fi letal pentru albine. Conform lui Nate Donley, om de știință la Centrul pentru Diversitate Biologică, trimiterea albinelor pentru a poleniza migdalele din California este asemănată cu „trimiterea albinelor la război. Multe nu se întorc”. 

În California, albinele mor în număr record din cauza pierderii habitatului și a expunerii la pesticidele din industria migdalelor. 

Pesticide 

Cocotierii cresc doar în regiunile tropicale. Cererea occidentală provoacă exploatarea muncitorilor din țările mai sărace.  

De asemenea, părți mari din Amazon au fost arse pentru a face loc fermelor de soia. Dintre boabele de soia cultivate în SUA, 94% sunt modificate genetic. Conform unui studiu publicat în Food Chemistry, atunci când sunt stropite cu pesticidul popular RoundUp, boabele de soia modificate genetic acumulează niveluri ridicate de glifosat – care nu este toxic doar pentru albine, ci, spune British Medical Journal, probabil este și cancerigen. 

Conform unui studiu publicat în Journal of Applied Animal Nutrition,  laptele de vacă este mult mai prietenos pentru planetă decât „laptele vegetal”, în special cel pe bază de soia.  

Ovăzul este cultivat în SUA, Canada și Scoția, prin urmare, nu este asociat cu defrișările. Din păcate, partea negativă a acestei opțiuni este că majoritatea ovăzului provine din operațiuni extrem de industrializate, și este stropit cu Roundup. 

Un studiu realizat de Environmental Working Group, o organizație americană specializată în cercetare, a descoperit glifosatul în 43 din cele 45 de alimente care conțin ovăz cultivat convențional, în timp ce compania Pesticide Action Network a raportat în anul 2019 că 94% din ovăzul testat conținea reziduuri mai multe ca un pesticid.  

Compania Oatly insistă că produsele lor din lapte vegetal sunt fără glifosat. 

Reclamele companiei Oatly sugerau că prin consumul de lapte de ovăz puteți economisi 73% din emisiile totale cu efect de seră. Afirmația se bazează pe aprecierea companiei, conform căreia laptele lor generează 0,44 kg de CO2 pe litru, comparativ cu 1,58 kg al laptelui. 

Laptele oferă proteine, calciu, vitamina D, vitamina A, fosfor, vitamina D, vitamina B12, postaiu și lista poate continua. Un pahar de lapte de ovăz are calciu, vitamina D și vitamina A. În plus, laptele vegetal conține și ulei de semințe de rapiță, fosfați și zahăr.  

Conform lui Stempel, „oamenii se îmbogățesc din lucruri false”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite