KAAN, primul avion de vânătoare fabricat în Turcia, a întreprins primul zbor VIDEO

0
Publicat:

Primul avion de luptă turcesc de producţie internă, denumit KAAN, a întreprins miercuri primul său zbor, în cadrul eforturilor Ankarei de a-şi moderniza aviaţia militară, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Stat membru NATO, Turcia a lansat în 2016 proiectul său TF-X vizând producerea unui avion de luptă naţional.

În 2017, compania aerospaţială turcă TUSAS a semnat  cu britanicii de la BAE Systems un contract în valoare de 125 milioane de dolari pentru a dezvolta avionul de vânătoare de ultimă generaţie.

„Tehnologii pe care puţine state din lume le au”

TUSAS a publicat miercuri un video ce arată un avion KAAN decolând şi ulterior revenind la o bază aeriană din nordul Ankarei.

„Cu avionul KAAN, ţara noastră nu va avea doar un avion de vânătoare de generaţia a cincea, dar şi tehnologii pe care puţine state din lume le au”, a declarat Haluk Gorgun, şeful Direcţiei industriei de apărare (SSB), într-o postare pe platforma X.

Avionul de vânătoare va fi iniţial propulsat de două motoare General Electric F-110, care echipează şi avioanele Lockheed Martin F-16 de generaţia a patra.

Turcia intenţionează să folosească pentru KAAN motoare de fabricaţie internă pentru producţia de serie, care va începe în 2028, a menţionat Gorgun.

După o îndelungată amânare, Turcia şi-a asigurat recent un contract de achiziţie din SUA a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare pentru aparate F-16 pe care le are deja în dotare.

KAAN, primul avion de vânătoare fabricat în Turcia. FOTO Captură video YouTube CHIP Online
KAAN, primul avion de vânătoare fabricat în Turcia. FOTO Captură video YouTube CHIP Online

Turcia, supusă sancțiunilor după ce a achiziționat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400

SUA au impus în decembrie 2020 sancţiuni industriei de apărare a Turciei în urma achiziţiei de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, şi a exclus Turcia din programul de achiziţie de avioane F-35, în care Ankara era atât producător, cât şi cumpărător.

Ankara este interesată şi de achiziţia a 40 de avioane Eurofighter Typhoon, construite de un consorţiu format din Airbus, BAE Systems şi Leonardo, reprezentând Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite