Intervenţia lui Trump amână o rezoluţie ONU împotriva colonizării israeliene a Cisiordaniei, sfidând administraţia Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) a intervenit la cererea premierului israelian Benjamin Netanyahu (dreapta) pentru a amâna votarea rezoluţiei FOTO CNN
Donald Trump (stânga) a intervenit la cererea premierului israelian Benjamin Netanyahu (dreapta) pentru a amâna votarea rezoluţiei FOTO CNN

Intervenţia preşedintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, la cererea Israelului, pare să fi fost decisivă în amânarea votării unei rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU care ar fi împiedicat statul iudaic să-şi construiască colonii noi în teritoriile palestiniene, relatează BBC News şi Reuters.

Rezoluţia, propusă de Egipt, urma să fie votată joi seară (vineri dimineaţă în România) în cadrul Consiliului de Securitate, însă a fost ulterior amânată la cererea delegaţiei egiptene până după o întâlnire a membrilor Ligii Arabe pentru a „consulta şi revizui textul”.

Măsura avea şanse foarte mari să treacă, administraţia Obama luând decizia de a se abţine de la vot, în loc de a-şi folosi dreptul de veto pentru a-şi proteja aliatul tradiţional.

Israelul, în frunte cu premierul Benjamin Netanyahu, a ameninţat însă actuala conducere a Casei Albe că va cere sprijinul preşedintelui-ales Donald Trump pentru a contracara măsura, iar după ce Washingtonul a refuzat să-şi schimbe poziţia, oficialii israeliene echipa de tranziţie a miliardarului american.

Ulterior, Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj în care încuraja membrii Consiliului de Securitate ONU să voteze împotriva rezoluţiei, susţinând că „pacea între Israel şi Palestina va putea veni doar prin negocieri directe între cele două părţi, şi nu prin impunerea de condiţii de către ONU”.

Preşedintele-ales a purtat apoi o convorbire telefonică cu şeful statul egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, iar la scurt timp după Egiptul a anunţat amânarea votului privind rezoluţia.

„Cei doi preşedinţi au căzut de acord asupra importanţei acordării viitoarei administraţii a Statelor Unite oportunitatea completă de a gestiona toate aspectele problemei palestiniene, cu scopul final de a ajunge la un acord complet” a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei egiptene, Alaa Yousef.

Textul rezoluţiei propuse prevedea „încetarea imediată şi completă a tuturor activităţilor de colonizare israeliană în teritoriu palestinian, incluzând estul Ierusalimului”, notând că ridicarea de colonii noi în Cisiordania „nu are nicio bază legală şi constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale”.

Autorităţile israeliene au continuat politica veche de mai bine de jumătate de secol de a construi în colonii evreieşti în Cisiordania - guvernată de facto de Autoritatea Palestiniană – care se întrepătrund cu aşezările arabe şi scad şansele reale de aplicare a unei soluţii bistatale în cadrul conflictului israelo-palestinian. 

Ridicarea de colonii israeliene în Cisiordania a fost criticată ca o încălcarea a tratatelor internaţionale, în special de către statele arabe din zonă. Rezoluţia a fost redactată de delegaţia egipteană în colaborare cu Autoritatea Palestiniană.

Statele Unite, care în mod normal protejează Israelul în consiliu prin folosirea dreptului de veto împotriva rezoluţiilor ostile statului iudaic, plănuiau să permită trecerea rezoluţiei prin abţinerea de la vot, oglindind politica rece dusă în ultimii ani de administraţia Obama faţă de Tel Aviv. 

Implicarea lui Trump în această problemă este însă fără precedent, având în vedere că preşedintele-ales al Stateleor Unite nu are nici o putere de decizie până la învestirea acestuia şi poate fi privită drept o sfidare masivă a actualei administraţii. Trump s-a pronunţat de multe ori drept un susţinător al Israelului în conflictul Palestina, susţinând chiar că doreşte mutarea simbolică a ambasadei americane din Tel Aviv în oraşul disputat Ierusalim. 

Rezoluţia încă mai are şanse să treacă, iar alţi patru membri ai Consiliului de Securitate ONU – Noua Zeelandă, Venezuela, Malaezia şi Senegal – şi-au rezervat dreptul de a propune rezoluţia în comun în cazul în care delegaţia egipteană nu o va face.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite