INTERPOL cere ajutorul pentru identificarea a 46 de femei descoperite moarte în Europa. Una dintre victime a fost recunoscută după un tatuaj
0Interpol solicită ajutorul oricui ar putea avea şi cea mai mică informaţie pentru identificarea a 46 de femei care au fost găsite moarte în diverse ţări din Europa. Până acum, şase state europene s-au unit cu scopul de a soluţiona cele 46 de cazuri în care victimele au rămas necunoscute.
Campania „Identify me” lansată de Interpol ia o amploare din ce în ce mai mare. După ce iniţial şi-au arătat disponibilitate Belgia, Germania și Olanda, acum aceasta a căpătat noi dimensiuni prin implicarea Franţei, Italiei şi Spaniei. Astfel, şase state europene colaborează în prezent pentru ca 46 de femei ucise să-şi găsească identitatea.
Această iniţiativă a pornit după succesul înregistrat de apelul „Identify me”, lansat în mai 2023 pentru a identifica 22 de femei găsite decedate, în urma căruia s-au primit aproximativ 1.800 de semnalări din partea oamenilor.
Primul succes s-a înregistrat la doar două zile după ce a fost iniţiată prima fază a programului, pe 10 mai 2023, când familia Ritei Roberts din Regatul Unit a scris pe portalul web www.interpol.int/IM că a recunoscut tatuajul rudei lor la știri. Femeia avea 31 de ani când a părăsit oraşul Cardif din Țara Galilor, în februarie 1992. Familia a auzit ultima oară de ea în mai 1992, iar cadavrul ei neidentificat a fost găsit la Anvers pe 3 iunie 1992.
Detalii despre fiecare dintre cele 46 de cazuri sunt disponibile pe pagina de internet „Identify Me” a Interpolului, unde se găsesc şi reconstrucții faciale ale unora dintre victime, dar și imagini cu obiecte personale, precum bijuterii și îmbrăcăminte care au fost descoperite în diferitele locuri, unde au fost abandonate trupurile femeilor.
În prezent, „Identify Me” s-a extins şi include alte cazuri nerezolvate din Belgia, Germania și Olanda, precum și cazuri din noile țări care s-au alăturat iniţiativei, Franța, Italia și Spania. Apelul subliniază importanța implicării publice și a cooperării internaționale în soluționarea cazurilor nerezolvate și oferă speranța obținerii de indicii, astfel încât majoritatea acestor femei să poată fi identificate și astfel să se poată face dreptate, dacă moartea lor este rezultatul unei crime. Majoritatea victimelor au fost ucise sau au murit în circumstanțe suspecte sau inexplicabile, iar unele cazuri datează de zeci de ani.
„Fiecare dintre aceste femei decedate are o poveste și rude care merită răspunsuri. Îndemnăm pe oricine are informații să ne contacteze și să contribuie la acest efort comun. Detaliile despre cazuri sunt disponibile pe site-ul web www.interpol.int/IM. Rudele biologice care cred că una dintre femei ar putea fi persoana iubită dispărută ar trebui să știe că forțele naționale de poliție din ţara respectivă pot colabora cu Interpol pentru o comparare internațională ADN. Formularele de contact se găsesc în partea de jos a rezumatului fiecărui caz, oferind o conexiune vitală pentru familiile care caută răspunsuri și dreptate”, precizează secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.
„Nu putem face asta singuri. De aceea cerem publicului să ni se alăture în acest efort. Ajutorul acestuia ar putea face diferența. Chiar și cea mai mică informație poate fi crucială pentru a ajuta la găsirea soluției în aceste cazuri nerezolvate. Fie că este vorba despre o amintire, despre o semnalare sau despre împărtășirea unei povești, cel mai mic detaliu ar putea ajuta la descoperirea adevărului. Publicul ar putea fi cheia pentru a dezvălui un nume, un trecut și pentru a oferi dreptatea atât de mult aşteptată”, a continuat apelul acestuia la ajutorul oricui ar putea deţine informaţii.
Campania „Identifică-mă” se bucură de un sprijin puternic din partea actrițelor, cântăreților și sportivilor din țările implicate, pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare a cazurilor nerezolvate și pentru a încuraja implicarea publicului.