INFOGRAFIE VIDEO Până unde va merge Kim al III-lea al Coreei de Nord cu ameninţările şi când vor interveni americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un se joacă de-a războiul în Peninsula Coreană
Liderul nord-coreean Kim Jong-un se joacă de-a războiul în Peninsula Coreană

Autorităţile de la Phenian acutizează tensiunile din Peninsula Coreeană, anunţând că au aprobat proiectul de operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, statul major general al armatei nord-coreene declară că informează oficial Washingtonul că americanii vor fi „zdrobiţi prin mijloacele loviturii nucleare“.
„Operaţiunea fără milă“ a forţelor nord-coreene „a fost definitiv examinată şi ratificată“, afirmă armata, potrivit căreia un război ar putea izbucni „astăzi sau mâine“.

„Statele Unite ar face bine să reflecteze asupra gravităţii situaţiei actuale“, adaugă armata nord-coreană , considerând că zborurile de bombardiere americane B-52 şi B-2 deasupra Coreii de Sud sunt la originea agravării crizei.

În ciuda testului considerat reuşit al unui tir de rachetă în decembrie, Coreea de Nord  nu este considerată în acest stadiu capabilă să poată lovi direct teritoriul american, notează AFP. Dar Phenianul a ameninţat că va lovi insulele Guam şi Hawai şi este capabil să lovească Coreea de Sud şi Japonia unde sunt staţionaţi respectiv 28.500 şi 50.000 de militari americani.

Rachetă balistică amplasată pe coasta de est a Coreei de Nord?

Serviciile de informaţii sud-coreene suspectează că Phenianul ar putea să fi amplasat pe coasta de est a peninsulei o rachetă balistică, cu rază medie de acţiune, de tipul Musudan, transmite agenţia de presă Yonhap.

„Serviciile de informaţii ale Coreii de Sud şi SUA au identificat semne că nord-coreenii au desfăşurat pe coasta sa de est o instalaţie ce poate fi o rachetă balistică, cu rază medie de acţiune“, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial din cadrul guvernului de la Seul.

Racheta balistică Musudan a fost arîtată pentru prima dată la o parada militară din octombrie 2010.Se crede că raza de acţiune a acestei rachete este de aproximativ 3.000-4.000 de kilometri.


Potrivit serviciilor secrete, racheta putea să fi fost transportată cu trenul spre coasta de est, dar nu există informaţii publice în acest sens. Agenţiile de informaţii americane şi sud-coreene continuă să monitorizeze îndeaproape orice mişcare posibilă în legătură cu acest obiectiv.

În plus, nord-coreenii au început deja lucrările în vederea repornirii reactorului nuclear de la complexul Yongbyon, semn al faptului că retorica sa belicoasă ar putea fi mai mult decât o simplă ameninţare, potrivit unui grup de reflecţie american, citat miercuri de France Presse.

Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii John Hopkins a afirmat că o fotografie făcută prin satelit la 27 martie ar atesta existenţa unor activităţi în curs în apropiere de reactorul centralei de la Yongbyon, care a fost închisă în 2007 în virtutea unui acord internaţional susţinut de Statele Unite ale Americii.

Lui Kim al III-lea trebuie să I se ofere o portiţă de ieşire

Analiştii îşi pun întrebarea: cât de departe este dispus să meargă actualul lider nord-coreean, Kim Jong-un în confruntarea cu Sudul şi SUA? Bunicul lui, Kim Il-sung, şi tatăl lui, Kim Jong-il, au simţit întotdeauna graniţa care nu trebuie depăşită. Obţinând compromisuri prin declaraţii de război, ei au ştiut când trebuie să se oprească pentru a nu cauza daune mari economiei ţării.

Potrivit experţilor, „Kim al III-lea” deocamdată nu dă dovadă de un simţ al măsurii. Alţi analişti susţin că prea tânărul  Kim Jong-un, are numai 30 de ani, a mers deja prea departe în încercarea de a-şi impune autoritatea în faţa bătrânilor lideri de partid şi ai generalilor din armată, iar Seulul şi SUa ar trebui să-I ofere o portiţă de ieşire până nu face vreo prostie.

Scenariul de intervenţie al americanilor

Trupele americane şi sud-coreene au creat deja o structură specială pentru a acţiona în Nord. Ea are drept scop luarea sub control a obiectivelor nucleare din Coreea de Nord în cazul unor circumstanţe extraordinare.

În primul rând, structura respectivă se pregăteşte să ia sub control complexul din Yongbyon, situat la 80 de kilometri nord de Phenian, şi toate întreprinderile secrete de îmbogăţire a uraniului, care acţionează în Coreea de Nord.

La jumătatea lunii martie deja s-au desfăşurat primele manevre. La 2 aprilie, Pentagonul a trimis pe coastele sud-coreene al doilea distrugător, dotat cu un complex antiaerian Aegis. El este capabil să distrugă rachetele balistice.

Marţi, la Washington, secretarul de stat american, John Kerry, s-a întâlnit cu ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se. Washingtonul va încerca în continuare să obţină renunţarea Phenianului la programul nuclear în conformitate cu cerinţele şi rezoluţiile ONU, a declarat după încheierea întâlnirii John Kerry.

„Ceea ce face Kim Jong-un este provocator, periculos şi absurd. Iar SUA nu va accepta niciodată Coreea de Nord în calitate de putere nucleară. Vreau să subliniez încă o dată că SUA vor face tot posibilul pentru propria apărare şi apărarea aliaţilor noştri: Coreea de Sud şi Japonia”.

image

Sistemul de apărare SUA-Coreea de Sud- Japonia

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia dispun, în eventualitatea unor lovituri nord-coreene, de o adevărată panoplie de interceptori, ficşi sau mobili, pe uscat sau pe mare, ca sistemele AEGIS, THAAD, PATRIOT sau GBI, relatează AFP.

Pe mare, sistemul AEGIS

Îmbarcat pe crucişătoare sau distrugătoare, sistemul antirachetă AEGIS pemite interceptarea, cu ajutorul rachetei de tip SM-3, a unor rachete balistice cu o rază de acţiune de până la 5.000 de kilometri, atunci când acestea se află în faza ascendentă sau în timpul zborului în atomosfera exterioară.

Două distrugătoare americane, USS McCain şi USS Decatur au fost mobilizate în Pacificul de Vest pentru a face faţă unor eventuale lovituri nord-coreene, potrivit Pentagonului. Marina japoneză dispune, de asemenea, de nave echipate cu acest sistem.

Pe Coasta de Vest a SUA, GBI

Pentru a face faţă ameninţării unor rachete intercontinentale (ICBM), Statele Unite dispun de "interceptoare cu baza pe sol" (GBI, Ground Based Interceptor), destinate distrugerii la jumătatea traiectoriei a acestui tip de rachete lansate împotriva teritoriului american, cu ajutorul unui "vehicul de atac exo-atmosferic".

Cu toate că a fost mobilizat, acest sistem se confruntă, în continuare, cu numeroase eşecuri.
Aproximativ 30 de interceptori sunt staţionaţi la bazele Fort Greely, în Alaska, şi Vandenberg, în California. Deşi Coreea de Nord nu este considerată capabilă, în acest stadiu, să lovească în mod direct teritoriul american, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat la jumătatea lui martie amplasarea a 14 GBI suplimentare pe Coasta de Vest, până în 2017.

Pe Insula Guam, sistemul THAAD

Pentagonul a anunţat miercuri mobilizarea "în săptămânile următoare", pe Insula Guam, a unei baterii de rachete de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), în completarea protejării acestui teritoriu american faţă de o eventuală lovitură nord-coreeană.

Aflat în dotarea armatei americane începând din 2009, sistemul THAAD este conceput pentru interceptarea unor rachete ce pot atinge teoretic o rază de acţiune de până la 3.000 de kilometri, în momentul în care acestea se află în faza finală a traiectoriei, în atmosferă.Montat pe un camion, sistemul cuprinde, în afară de interceptori, un radar în bandă X capabil să determine originea şi traiectoria unei rachete balistice.

În Japonia şi în Coreea de Sus, sistemul PATRIOT

Dezvăluit lumii în timpul Războiului din Golf, în 1991, sistemul PATRIOT a fost modernizat în mod constant de atunci şi a atins, în prezent, versiunea PAC-3. El a fost conceput pentru interceptarea unor rachete cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, ca de exemplu rachete de tip Scud, atunci când acestea se află în faza finală a traiectoriei, dar sistemul poate doborî şi avioane.

Fiecare rachetă de tip Patriot este dotată cu un focos exploziv care detonează în momentul în care se apropie de ţintă. Japonia şi Coreea de Sud au achiziţionat amândouă acest sistem, pentru a face faţă ameninţării balistice nord-coreene.

SUA şi China lucrează la detensionarea situaţiei

Ieri, secretarul apărării, Chuck Hagel, a spus că SUA lucrează, alături de China, la detensionarea situaţiei şi a menţionat convorbirea telefonică pe care a avut-o ieri cu omologul său chinez. În ciuda diferenţelor de opinie între SUA şi China, cele două ţări au foarte multe interese comune, a adăugat Chuck Hagel.

„Cu siguranţă, China nu îşi doreşte acum ca situaţia complicată din Coreea de Nord să explodeze şi să se transforme într-un război. Nu este în interesul chinezilor“, a spus Hagel. Acesta a insistat că Phenianul trebuie să fie responsabil şi să respecte angajamentele sale internaţionale.

La fel ca alte oficialităţi americane, secretarul apărării a reamintit că aceasta nu este prima oară când Coreea de Nord are o retorică agresivă. El a spus, totuşi, că preferă să fie precaut şi să ia în serios ameninţările nord-coreene, pentru că „o greşeală este suficientă ca lucrurile să escaladeze. Nu vreau să fiu acel secretar al apărării care să fie asociat cu o astfel de greşeală“, a spus Hagel.
  Secretarul american al Apărării: Coreea de Nord reprezintă un pericol grav şi real

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite