Încă un cutremur puternic. A avut loc în largul Noii Zeelande și o magnitudine de peste 6 grade
0Încă un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade a avut loc luni, în Insulele Kermadec. Este vorba despre un arhipelag situat la nord de Noua Zeelandă. Autorităţile nu au raportat pagube materiale grave sau victime și nici nu au emis o alertă de tsunami.
Seismul s-a produs la ora locală 22:18 (9:18 GMT), epicentrul fiind situat în Oceanul Pacific, la 374 de kilometri adâncime sub fundul mării, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume. Cutremurul a avut loc la 956 de kilometri sud-vest de Ohnua, în insula Tonga, ţară insulară din Oceanul Pacific, şi la 997 de kilometri nord-est de oraşul Whangarei, situat în extremitatea nordică din Noua Zeelandă, scrie Agerpres.
Arhipelagul Kermadec, aflat între Noua Zeelandă şi insulele Tonga, nu este locuit, cu excepţia personalului de la baza permanentă de pe insula Raoul, unde este amplasată o staţie meteo şi de radio.
Noua Zeelandă se află în zona faliei dintre două plăci tectonice şi înregistrează aproximativ 14.000 de cutremure în fiecare an, dintre care între 100 şi 150 sunt suficient de puternice pentru a fi simţite.
Bilanțul victimelor din Turcia s-ar putea dubla
Bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria pe 6 februarie a crescut luni dimineaţă la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).
Autorităţile din Siria au anunţat 3.581 de morţi în această ţară.Numărul morţilor s-ar putea dubla, a indicat duminică ONU, arată aceeași sursă.
România s-a alăturat țărilor care au trimis ajutoare în Turcia după cutremurul puternic ce a făcut zeci de mii de victime. Cel de-al doilea tren al CFR Marfă care transportă ajutoare pentru Republica Turcia a plecat, luni, din Gara Bucureşti Vest, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Ajutoare pentru victimele cutremurului din Turcia
„Cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA, alte produse de cazarmament din stocurile 'Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)' ale RescEU vor ajunge în Republica Turcia”, se artă într-un comunicat al IGSU.
Totodată, arată sursa citată, primul tren marfar, plecat în data de 11 februarie din Bucureşti, a ajuns noaptea trecută în Republica Turcia.
Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acţiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
Prin acest program, produsele pot fi puse la dispoziţia ţărilor care se confruntă cu situaţii de urgenţă de amploare, în baza cererilor de asistenţă internaţională înaintate, sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.