Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului susţine o limitare a dreptului de veto în Consiliul de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad al Hussein a apreciat marţi că situaţia de la Alep impune noi iniţiative ferme - inclusiv o limitare a dreptului de veto al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, relatează Reuters.

 Implicarea Rusiei în războiul din Siria ameninţă să blocheze adoptarea de către ONU a unui proiect de rezoluţie vizând să pună capăt bombardării cartierelor rebele de la Alep, un proiect iniţiat de Franţa, pe care Consiliul de Securitate îl discuta marţi.

Moscova şi-a folosit dreptul de veto, anterior, pentru a împiedica ceilalţi membri ai Consiliui de Securitate să trimită presupuşi autori ai unor crime de război din Siria să fie judecaţi de Curtea Penală Internaţională (CPI).

În vederea unei ieşiri din acest impas diplomatic, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului se declară în favoarea unei reforme a modului de funcţionare a organizaţiei care să limiteze "folosirea votului de veto de către membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate", pentru ca să poată fi sesizată CPI.

"O asemenea trimitere (în faţa CPI) ar fi mai mult decât justificată, având în vedere impunitatea generalizată şi profund şocantă care caracterizează conflictul şi amploarea crimelor comise, dintre care unele pot fi considerate, într-adevăr, crime de război şi crime împotriva umanităţii", afirmă prinţul Zeid, citat într-un comunicat.

Guvernul sirian şi aliaţii săi au comis o "serie de atacuri" vizând ţinte aflate sub protecţie internaţională în virtutea dreptului umanitar - inclusiv unităţi medicale, lucrători umanitari şi staţii de pompare a apei, denunţă el.

Rusia este un actor-cheie în Războiul civil sirian, în virtutea faptului că îl susţine militar pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi este una dintre cele cinci mari puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate.

Zeid s-a declarat foarte îngrijorat de largarea, orbeşte, a unor bombe incendiare asupra unor regiuni civile intens populate. El a făcut o paralelă cu bătăliile de la Varşovia, Stalingrad şi Dresda din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Crimele internaţionale nu se prescriu, a avertizat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar ONU, Rupert Colville.

"Le amintesc tuturor statelor parte ale Protocolului al III-lea al Convenţiei asupra anumitor arme convenţionale - inclusiv Federaţiei ruse - că le este strict interzis să folosească armament incendiar în atacuri aeriene asupra unor zone puternic populate şi că folosirea acestui tip de armament de către forţe terestre este puternic restricţionată", a subliniat Zeid.

Utilizarea de către rebeli a unor "tunuri ale iadului" imprecise - nişte mortare improvizate care lansează cilindri umpluţi cu explozivi şi şrapnel - este de asemenea absolut inacceptabilă, a subliniat Înaltul Comisar ONU.

Desemnarea inamicului drept "organizaţie teroristă" nu reprezintă o scuză pentru ignorarea legilor războiului, a insistat el.

În total 342 de persoane au fost ucise în partea de est a oraşului Alep, aflată sub controlul rebelilor - inclusiv 106 copii -, iar alte 1.129 de persoane au fost rănite - inclusiv 261 de copii -, a anunţat Fadela Chaib, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Acest bilanţ are la bază rapoarte de la centre medicale, iar bilanţul real este probabil mai mare, a precizat ea.

"Începând de ieri (luni), mai avem doar şase spitale care funcţionează parţial, iar doar un spital oferă servicii în traumatologie", a anunţat Chaib.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite