Armata israeliană îi îngroapă pe luptătorii Hamas în tuneluri

0
Publicat:

Forțele israeliene au „distrus 500 de intrări în tuneluri din Gaza” pentru a „înmormânta“ Hamas în timp ce se apropie de liderul grupării teroriste Yahyar Sinwar.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Lt-Col Peter Lerner a declarat pentru „The Sun“ că de la începutul războiului, a identificat 800 de puncte de acces în tuneluri și au distrus aproximativ 500.

Am dezvoltat multe tehnologii diferite în ultimii zece ani. Deși Hamas consideră că războiul subteran poate fi un avantaj, acesta poate deveni cu ușurință o capcană mortală. Îi îngropăm efectiv – sau cel puțin unele dintre capacitățile lor. Tzahal folosește o serie de dispozitive pentru a distruge părți ale așa-numitului sistem de tuneluri din Gaza. În primul rând, dronele detectează structurile ascunse înainte ca avioanele să elimine apărările mai adânci cu bombe care se îngroapă înainte de a exploda.

Buldozerele blindate au curățat zonele de deasupra tunelurilor, în timp ce câinii de urmă, vehiculele fără pilot și roboții sunt folosiți pentru a explora subteranul. Iar noile „bombe burete” de înaltă tehnologie – dispozitive chimice care creează o explozie de spumă care se solidifică într-o barieră etanșă pentru a sigila intrările – sunt concepute pentru a lăsa trupele Hamas să moară de foame sau să se sufoce. IDF a găsit capcane în tuneluri , case și pe rutele de transport“, a explicat Peter Lerner.

Itamar Yaar, fostul adjunct al șefului Consiliului Național de Securitate al Israelului, a precizat: „nu este nevoie să intrăm în niciun tunel dacă nu avem un motiv real să o facem. Cea mai bună soluție este să distrugem aceste tuneluri.” Surse au spus că operațiunile au fost efectuate cu „cea mai mare grijă” pentru a se asigura că ostaticii nu sunt „înmormântați“ alături de răpitori.

Lt-colonelul Lerner a adăugat că „Hamas a avut 16 ani să se pregătească pentru asta, așa că, din perspectiva noastră, nu ne grăbim. Ne mișcăm încet într-un mod care nu ne pune forțele în pericol.”

El a spus că operațiunile IDF au indicat că gruparea teroristă și comandanții săi ar putea avea o rețea de tuneluri și mai mare decât cele 400 de kilometri estimate.

S-a descoperit că mai multe tuneluri de mică adâncime conțin silozuri de rachete, permițând Hamas să-și continue lansările de rachete în Israel .

„Altele sunt foarte adânci și sunt echipate cu electricitate și apă și au unități de aer condiționat alimentate cu energie solară”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IDF.

Sinwar, în vârstă de 61 de ani, se află în fruntea listei celor mai căutați lideri Hamas de Israel după atacul din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au murit și peste 240 au luați ostatici.

Lt-colonelul Lerner a avertizat: „Sinwar este persoana care a finanțat atacul, el este persoana care a dat ordinul. Făcând asta, și-a semnat propriul mandat de moarte.Vom folosi toate mijloacele posibile pe care le avem la dispoziție pentru a-l ucide.” IDF a mai dezvăluit că comandantul batalionului Hamas, Wissam Farhat, a fost ucis într-un atac aerian sâmbătă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite