Georgia: magnatul care vrea să ajungă premier
0În alegerile de astăzi, partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili riscă să piardă puterea pentru prima dată după Revoluţia Trandafirului.
Georgienii sunt chemaţi astăzi la urne în cadrul unor alegeri legislative în care partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili riscă să piardă guvernarea pentru prima dată de la venirea la putere, în 2004, în favoarea unei coaliţii conduse de cel mai bogat om al Georgiei.
Bidzina Ivanişvili, a cărui avere personală este mai mare decât bugetul de stat al ţării, spune că este „salvatorul georgienilor". Puterea îl acuză însă că ar fi „omul lui Putin, mai ales pentru faptul că şi-a dobândit averea în Rusia. Şansele sale de victorie au crescut după un scandal izbucnit săptămâna trecută, în urma dezvăluirii unor înregistrări video ce surprind scene de tortură într-o închisoare din capitala Tbilisi.
Scandalul a împins doi miniştri ai guvernului să demisioneze şi a aruncat o umbră asupra perspectivelor partidului la putere. Dezvăluirile au dus la manifestaţii în ţară şi au atras condamnări din partea comunităţii internaţionale. Deşi partidul democrat al lui Saakaşvili se afla cu circa 20% înaintea opoziţiei în sondaje, influenţa acestui scandal asupra alegerilor e greu de prezis, spun analiştii. Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă, la Tbilisi, la una dintre cele mai importante manifestaţii ale opoziţiei.
„Omul lui Putin"?
Presa occidentală îl prezintă pe Ivanişvili ca pe o „mare necunoscută" în politica georgiană. Până anul trecut, când a decis să intre în politică, era cel mai retras şi discret dintre oligarhii care au răsărit din cenuşa Uniunii Sovietice şi mulţi georgieni nici măcar nu ştiau cum arată. Ivanişvili ocupă locul 153 în clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari.
Principala sa reşedinţă este un imens castel de sticlă, în stil futurist, situat la marginea capitalei Tbilisi, conceput de un arhitect japonez şi a cărui valoare este de 50 milioane de dolari. El susţine că guvernarea preşedintelui Saakaşvili, un reformator educat în SUA, s-a transformat într-o dictatură şi a invitat diferitele partide de opoziţie ale ţării, de la ultraliberali la naţionalişti radicali, să se unească într-o coalţie condusă de el şi numită „Visul Georgian".
Ivanişvili vrea să fie premier pentru un an sau doi, după care spune că intenţionează să se retragă din politică. El şi-a construit averea în Rusia, în haosul anilor '90, care le-a permis unora să se îmbogăţească în urma privatizării unor societăţi din epoca sovietică, efectuate în împrejurări tulburi.
Alături de un partener rus, Vitali Malkin, a început să vândă computere, apoi a fondat Banca de credit rusă, cumpărând totodată părţi ale unor societăţi miniere şi metalurgice, pe care apoi le-a vândut. În prezent, investeşte la bursa din Europa şi SUA.
În timp ce competitorii săi îl acuză că este un apropiat al Kremlinului, el insistă asupra dorinţei sale de a vedea Georgia integrată în NATO şi în UE. Totuşi, principalul punct al platformei sale electorale este o mai bună relaţie cu Rusia.
Cele două tabere au imagini atât de diferite despre Georgia contemporană încât dau impresia că nu vorbesc despre aceeaşi ţară. Echipa lui Saakaşvili vorbeşte despre o democraţie înfloritoare care bate la porţile Europei, în care vechea mentalitate sovietică a dispărut datorită reformelor eficiente şi a fost înlocuită cu o meritocraţie care înfloreşte.
Tabăra lui Ivanişvili declară Georgia stat totalitar controlat de un cartel brutal alcătuit din câţiva oameni din jurul lui Saakaşvili, care au acaparat toate resursele economice şi politice, controlează majoritatea mass-media şi sunt extrem de sensibili chiar şi la cele mai mici critici.
Testul de foc
Preşedintele Mihail Saakaşvili urmează să părăsească puterea în 2013, când i se încheie cel de-al doilea mandat. Numeroşi georgieni cred însă că, dacă va trece cu succes proba de astăzi, ar putea rămâne multă vreme o forţă politică majoră în ţară.