GALERIE FOTO Turnuri de fildeş incinerate în Kenya ca mesaj împotriva braconajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăsprezece grămezi de fildeş şi coarne de rinocer în valoare de peste 170 de milioane de dolari au fost incinerate în public sâmbătă, în Kenya, autorităţile africane dorind să ofere un mesaj stern împotriva braconajului care decimează specii de elefanţi şi rinoceri, scriu CNN şi „The New York Times.

Grămezile, cu înălţimi de aproximativ trei metri, au fost amenajatee în Parcul Naţional Nairobi din Kenya şi incinerate într-o procesiune publică, la care au participat mai mulţi demnitari şi şefi de stat din ţările afectate grav de braconaj.

Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a aprins simbolic prima dintre grămezi, declarând război traficului ilicit de fildeş care a prosperat de urma diminuării considerabile a populaţiei de elefanţi. 105 tone de fildeş, 1,35 tone de coarne de rinocer, precum şi piei de animale exotice confiscate de la braconieri s-au transformat în scrum în urma incinerării în masă. Montarea crematoriului uriaş a durat 10 zile.

„Nimeni, şi repet, nimeni nu are ce căuta în comerţul cu fildeş, deoarece acest negoţ înseamnă moarte – moartea elefanţilor noştri şi a moştenirii noastre naturale” a declarat preşedintele kenyan.

Cantitatea de fildeş incinerată sâmbătă este estimată a proveni de la peste 6.000 de elefanţi ucişi în acest scop, după ce o campanie ilegală de eliminare sistematică a acestora a dus la pierderea a peste 70% din numărul total de elefanţi ai Kenyei pe parcursul ultimilor 10 ani.

Este a patra oară când o astfel de incinerare publică în masă este organizată de autorităţile din Kenya – prima având în 1989 – iar în acelaşi timp a avut parte şi de cel mai mare volum de bunuri animale obţinute prin braconaj incinerate, semnalând creşterea îngrijorătoare a pieţei negre pentru astfel de produse în ciuda măsurilor de securitate luate.

De altfel, valoarea totală a bunurilor incinerate – peste 175 de milioane de dolari – depăşeşte cheltuielile anuale ale statului kenyan pentru probleme de mediu, însă autorităţile susţin că acestea au o singură valoare – cea a animalului ucis pentru prelevarea lor.

În interesul statului este afectat şi turismul – grupul ecologist Sheldrick Wildlife Group estimează că un elefant care trăieşte un ciclu întreg de viaţă produce de 76 de ori mai mult venit din turism decât ar valora fildeşul său.

Acţiunea a fost criticată însă de unii dintre ecologiştii prezenţi, care se tem că incinerarea unei cantităţi aşa de mari de fildeş ar putea avea inversul efectului scontat: creşterea preţurilor pe piaţa neagră şi încurajarea braconajului în acest fel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite