Gaddafi a fugit în Niger?
0Un convoi libian, însoţit de numeroase persoane înarmate, a traversat graniţa în Niger. Zeci de vehicule militare libiene au trecut, luni, frontiera cu Nigerul şi au ajuns în oraşul Agadez, spun surse militare franceze şi nigeriene.
Un localnic susţine că în convoi se aflau 200 de camioane, la bordul cărora se află trupe libiene bine înarmate. El a adăugat că libienii erau însoţiţi şi de luptători tuaregi. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. „Am văzut un convoi neobişnuit şi impresionant de zeci de vehicule care intra în Agadez, un oraş minier în apropiere de graniţa nigeriană, şi se îndrepta spre Niamey", a declarat o sursă militară din Niger. „Zvonuri persistente sugerează prezenţa colonelului Gaddafi şi a unuia dintre fiii săi în acest convoi", a mai spus aceeaşi sursă.
Şeful securităţii, printre refugaţi
Aproximativ zece persoane apropiate lui Muammar Gaddafi, între care Mansour Daw, şeful brigăzilor de securitate, au intrat în Agadez, încă de duminică. Celelate persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au ajuns pe teritoriul Nigerului în compania lui Agaly Alambo, o figură importantă a revoltei tuarege, şi s-au întâlnit luni la Niamey, capitala ţării, potrivit unei surse din rândul tuaregilor. „În orice caz, aceste persoane care au venit cu şeful tuaregilor nu sunt nici fii, nici rude ale lui Gaddafi", a subliniat sursa citată. Agaly Alambo, liderul Mişcării populaţiei din Niger pentru justiţie (MNJ), principalul front al rebeliunii tuarege care a început în 2007 în regiunea Agadez, a locuit în Libia până la încheierea ostilităţilor în 2009, la intervenţia lui Gaddafi.
O sursă militară franceză a declarat că Gaddafi şi fiul său Saif al-Islam s-ar putea alătura convoiului pentru a trece în Burkina Faso. Liderii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), acum la putere la Tripoli, a declarat că, potrivit informaţiilor lor, Saif al-Islam ar fi fugit din oraşul de Bani Walid, sâmbătă, în deşert, îndreptându-se spre frontiera algeriană sau nigeriană.
Cu ştirea aliaţilor...
Aceleaşi surse au declarat pentru Reuters că Franţa ar putea să fi facilitat un acord între noul guvern şi Muammar Gaddafi, dar ministerul de Externe francez nu a confirmat nici sosirea convoiului libian în Niger, nici un eventual aranjament cu Gaddafi, care este urmărit de Tribunalul Penal Internaţional pentru crime împotriva umanităţii.
Niciun alt oficial al guvernelor occidentale sau din partea CNT nu au dorit să comenteze pe această temă, dar experţii spun că este puţin probabil ca un convoi atât de important să fi putut parcurge o asemenea distanţă fără ca NATO să observe. Fathi Badja , preşedintele Comisiei pentru Afaceri Politice şi Internaţionale al CNT, a declarat pentru Reuters că în convoiul de vehicule se afla aur, argint, euro şi dolari şi şi că a ajuns în Niger via Djoufra, cu ajutorul triburilor tuarege din Niger. Pe fondul acestor zvonuri, Moussa Ibrahim, un purtător de cuvânt al fostului lider de la Tripoli, a declarat că Gaddafi „este într-o formă de sănătate excelentă" şi că este hotărât să lupte pentru a recâştiga puterea. El spune că din convoi făceau parte, cel mai probabil, soldaţi guvernamentali dezertori.
Acord între combatanţi
În acest timp, rebelii libieni au ajuns la un acord cu delegaţi din Bani Walid, controlat de susţinători ai lui Muammar Gaddafi, pentru a intra în oraş fără luptă, relatează Al Jazeera. Citând surse din rândul insurgenţilor, postul de televiziune anunţă că forţe combatante vor intra în oraş după oficializarea acordului. Rebelii cred că cel puţin unul dintre liderii mişcării pro-Gaddafi se ascunde în oraşul situat la circa 180 de kilometri sud-est de Tripoli. Unii sunt de părere că unul dintre fiii lui Gaddafi - fie Saadi, fie Saif al-Islam - se află în Bani Walid.
FUGA ÎN ALGERIA
Algeria a autorizat, la sfârşitul lunii trecute, intrarea pe teritoriul său a trei copii şi a soţiei liderului libian fugar, „din motive strict umanitare". Aisha, fiica lui Gaddafi, a născut o fetiţă în Algeria.