G7 a înființat un „mecanism de coordonare” pentru repararea infrastructurii ucrainene avariate de rachete rusești

0
Publicat:

Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a convenit vineri să pună în aplicare un „mecanism de coordonare”, pentru a ajuta Ucraina să-şi repare şi să-şi protejeze infrastructurile indispensabile de electricitate şi de aprovizionare cu apă, bombardate în ultimele săptămâni de Rusia, informează AFP.

Instalație energetică atacată de ruși FOTO AFP
Instalație energetică atacată de ruși FOTO AFP

În faţa intensificării bombardamentelor ruse asupra echipamentelor civile odată cu apropierea iernii, acest mecanism trebuie să permită o coordonare cu ajutorul concret al ţărilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) pentru a repara instalaţiile şi a livra „pompe de apă, aparate de încălzit, containere de locuit şi sanitare, paturi, cuverturi, corturi”, a explicat cu o zi înainte şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, a cărei ţară asigură preşedinţia G7.

„Reiterăm angajamentul nostru neclintit de a continua să furnizăm sprijin financiar, umanitar, politic, tehnic şi de apărare de care Ucraina are nevoie pentru a alina suferinţa populaţiei şi a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, au afirmat miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din G7, reuniţi la Münster, în vestul Germaniei.

În comunicatul lor final, ei au denunţat de asemenea „retorica nucleară inacceptabilă a Rusiei”. „Orice utilizare de arme chimică, biologică sau nucleară de către Rusia vor duce la consecinţe severe”, au atenţionat ei.

Ţările din G7 au respins, de asemenea, acuzaţiile „false” ale Moscovei, conform cărora Ucraina ar pregăti „o bombă murdară”. Ancheta întreprinsă de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU „a confirmat că aceste acuzaţii sunt lipsite de fundament”, au subliniat miniştrii.

G7 va continua să impună „costuri economice Rusiei şi altor ţări, persoane private sau instituţii care furnizează sprijin militar de război Moscovei (...), după cum unii dintre noi au făcut deja în ceea ce priveşte livrarea de către Iran” a unor drone către Rusia, au subliniat miniştrii de externe ai ţărilor din G7.

În acest context ei au reiterat apelul către autorităţile Republicii Belarus, care asigură că nu doreşte să se implice direct în război, „să înceteze să permită războiul de agresiune al Rusiei”, inclusiv autorizând staţionarea de soldaţi ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a folosit drept bază din spatele liniei frontului pentru declanşarea invaziei sale în Ucraina, la sfârşitul lui februarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite