FOTOGALERIE „Noul Ierusalim” din Etiopia, vechi de 900 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii continuă să ţină slujbe în interiorul clădirilor vechi de aproape un mileniu. FOTO: Geetty Images
Preoţii continuă să ţină slujbe în interiorul clădirilor vechi de aproape un mileniu. FOTO: Geetty Images

Un oraş din Etiopia adăposteşte 11 biserici creştine, unice în întreaga lume, transformându-l într-un loc de pelerinaj care a fost supranumit „Noul Ierusalim”. Construite într-o stâncă de origine vulcanică, bisericile au fost săpate în rocă şi construite de sus în jos. Începând cu 1978, clădirile au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

În secolul al XII-lea, regele etiopian Lalibela a ordonat construirea unor biserici chiar în stâncă, după ce drumul către „Oraşul Sfânt” Ierusalim devenise prea periculos din cauza atacurilor musulmanilor. Astfel, regele a ridicat un „Nou Ierusalim”, iar bisericile se găsesc şi astăzi în oraşul care îi poartă numele., informează ziarul „The Daily Mail”.

Interiorul şi exteriorul bisericilor au fost săpate în rocă vulcanică, iar muncitorii au început din partea de sus a stâncii, formând tavanul, coborând adânc în interiorul rocii pentru a sculpta pereţii şi interiorul bisericilor.

„Sunt diferite pentru că au fost construite de la tavan la fundaţie”, a declarat pastorul Alebachev Retta pentru ziarul local „Nigerian Tribune”. „Oriunde altundeva în lume clădirile se construiesc de jos în sus. Nimic nu se compară (nu bisericile din Lalibela).”

În zonă au fost răspândite mai multe legende care explică decizia regelui Lalibela de a ridica aceste lăcaşuri. Una dintre ele spune că regele s-a întâlnit cu Dumnezeu, iar acesta i-a dat instrucţiuni precise, specificându-i până şi culoarea în care avea să fie văruite clădirile, potrivit cotidianului britanic.

O altă legendă spune că regele a fost otrăvit de fratele său şi că a stat în comă timp de câteva zile. S-ar părea Lalibela şi-a revenit în simţiri, după ce s-a întors din scurta sa „perioadă de şedere” în rai, cu planurile divinităţii. O legendă interesantă spune că muncitorii au fost ajutaţi de îngeri, care au ridicat clădirile în timpul nopţii, când toată lumea se odihnea, de două ori mai repede decât oamenii pe timp de zi.

În Etiopia, aproximativ două treimi din populaţie sunt creştini declaraţi, iar Lalibela a devenit aproape la fel de important precum „Oraşul Sfânt”. Mai mult, bisericile găzduiesc până în ziua de astăzi slujbe religioase, iar turismul menţine în viaţă micile afaceri din zonă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite