FOTO VIDEO Execuţiile din Arabia Saudită, risc de escaladare a războiului dintre şiiţi şi suniţi în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executarea unui cleric şiit acuzat de terorism în Arabia Saudită a provocat proteste în mai multe state musulmane majoritar şiite şi riscă să escaladez războiul dintre şiiţi şi suniţi în Orientul Mijlociu.

Cele mai violente manifestaţii au fost în Iran, unde protestatarii au atacat şi incendiat ambasada saudită. 

Peste 1.000 de persoane au manifestat duminică la Teheran, în apropierea ambasadei Arabiei Saudite, pentru a protesta împotriva execuţiei liderului şiit saudit Nimr Baqer al-Nimr, relatează AFP. 

 Acţiunea de protest a avut loc în pofida interdicţiei impuse de guvernul de la Teheran pentru a evita noi violenţe, după ce clădirea ambasadei Arabiei Saudite a fost atacată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi în parte incendiată.

Autorităţile iraniene au mobilizat importante forţe de poliţie pentru a împiedica manifestanţii să ajungă în faţa reprezentanţei diplomatice saudite.

Protestatarii au strigat 'Moarte lui al-Saud', cu referire la numele familiei regale de la Riad, şi au ars drapele americane şi israeliene. Şeful poliţiei din Teheran, prezent la faţa locului, le-a cerut manifestanţilor să se disperseze.

În acelaşi timp, între 300-400 de persoane s-au adunat în piaţa Palestina din capitala iraniană pentru a denunţa execuţia liderului şiit saudit, scandând de asemenea sloganuri ostile Arabiei Saudite, dar şi Israelului şi SUA. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe iraniene. 

Proteste au avut loc însă şi în Pakistan, Irak, Liban, Bahrein şi Yemen. Câteva sute de şiiţi s-au adunat şi la ambasada Arabiei Saudite de la Londra. Statele Unite s-au declarat îngrijorate că executarea clericului şiit riscă să intensifice conflictele religioase din lumea musulmană.

Şeful puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită de „terorism“ după ce un lider şiit saudit a fost executat de autorităţile de la Riad. 

 Într-un discurs retransmis de canalul Hezbollah, Al-Manar, Hassan Nasrallah a declarat că moartea şeicului Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit, 'dezvăluie adevărata faţă a Arabiei Saudite, o faţă despotică, criminală şi teroristă'.

Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică în faţa biroului Naţiunilor Unite şi în faţa ambasadei Arabiei Saudite din Beirut pentru a denunţa moartea şeicului Al-Nimr. Spre deosebire de protestele de la Teheran, care au degenerat în violenţe, manifestaţiile de la Beirut s-au desfăşurat fără incidente. 

;

În scene ce amintesc de atacarea ambasadei americane de la Teheran, din 1979, protestatarii au pătruns într-o anexă a reprezentanţei diplomatice saudite, au spart geamurile şi au distrus mobila, înainte de a-i da foc. O oră mai devreme, fusese atacat şi consulatul saudit de la Mashad.

Incidentele vin după după ce Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism. Majoritatea erau jihadişti membri al-Qaida, dar printre ei se afla şi clericul şiit Nimr al-Nimr. Figură simbolică pentru protestatarii şiiţi în timpul Primăverii Arabe, şeicul era un critic vehement al monarhiei saudite. De altfel, analişti citaţi de New York Times spun că includerea sa printre terorişti este un avertisment pentru disidenţii din ţară.

Ameninţările Iranului

Reacţiile au venit imediat. Iranul, ţară majoritar şiită, a avertizat că Arabia Saudită va plăti scump pentru moartea lui al-Nimr. Câteva ore mai târziu, consulatul de la Mashad şi ambasada de la Teheran a Arabiei Saudite erau atacate de protestatari.

Proteste au mai avut loc în Pakistan, Irak şi Yemen, iar în Bahrein, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Câteva sute de şiiţi au protestat şi la ambasada saudită de la Londra, acuzând Arabia Saudită de încălcarea drepturilor omului.

Mesajul Ryadului

Executând atât radicali suniţi aliaţi cu al-Qaeda cât şi patru lideri şiiti acuzaţi că pun paie pe foc în Arabia Saudită, responsabilii saudiţi au vrut să dea un mesaj de fermitate extremă inamicilor lor, fără nicio deosebire confesională, dar au făcut şi un pariu riscant, scrie „Le Figaro“. 

Executându-l pe şeicul Nimr al-Nimr, figură marcantă a contestării şiite în regat, Arabia  Saudită şi-a asumat riscul de a escalada periculos războiul dintre şiiţi şi suniţi în lumea arabă. Un război în care Riyadhul, pentru suniţi, şi Teheranul, pentru şiiti, sunt principalii protagonişti, fie că e vorba de conflictele din Siria, Yemen, Liban sau Irak.

Protestele vehemente venite din Iran - care promite că Riyadhul va plăti scump, sau din Bahrain - unde majoritatea şiită e marginalizată de suniţii aflaţi la putere şi aliaţi cu sauditii, din Yemen - unde saudiţii şi iranienii se luptă prin aliaţi interpuşi, din Liban şi din Irak stau mărturie pentru această prapastie care se adânceşte şi mai mult, într-un moment în care Orientul Mijlociu este deja marcat de conflicte sângeroase.

Semnalul  Riyadului

Executând un lider şiit, Arabia Saudită încearcă să ofere garanţii facţiunilor extremiste din majoritatea şiita, atrase de gruparea extremistă Statul Islamic. Unii dintre aceştia văd în Statul Islamic "cel mai bun apărător" al suniţilor în faţa "ereticilor şiiţi" şi a susţinătorilor lor din Iran. Dar cedarea în faţa extremiştilor este periculoasă, chiar şi pe teren saudit.

Este şi un răspuns la adresa lui Abou Baqr al-Bagdadi care într-un recent mesaj adresat simpatizanţilor săi a cerut „răsturnarea“ familiei regale a Arabiei Saudite, în cadrul căreia au apărut tensiuni după ce regele Salman i-a succedat în ianuarie fratelui său vitreg Abdallah.

Arabia Saudită se arată intolerantă în faţa jihadiştilor care au comis mai multe atentate pe teritoriul său, revendicate de o aripă locală a Statului Islamic, nou apărută. Dar, cum există numeroşi adepţi ai ideologiei jihadiste, lupta se anunţă dificilă. Exemplul anilor 2003-2005, când al-Qaeda a zguduit bazele monarhiei, stă mărturie.

Există şi o notă de răzbunare în execuţia şeicului Nimr, scrie publicaţia franceză. Răzbunare pentru lichidarea liderului rebel sirian Zahran Alloush în apropiere de Damasc, în urma cu zece zile. Acesta era omul-cheie al saudiţilor în războiul civil sirian. 

Pe termen scurt, execuţia lui Nimr - al cărui nepot se afla şi el în închisoare - riscă să inflameze tensiunile în provinciile estice ale Arabiei, unde trăieşte în principal minoritatea şiita, care suferă multiple discriminări. Ar putea, de asemenea, să relanseze insurecţia la vecinii din Bahrain şi să agraveze şi mai mult războiul din Yemen.

Ameninţările iraniene faţă de Arabia Saudită nu trebuie nici ele neglijate. Relaţiile dintre cele două ţări aflate în fruntea polilor şiit şi sunit ai islamului nu au fost niciodată atât de tensionate. În ultimele luni, mai multe incidente au reliefat această degradare. Un ambasador iranian a dispărut misterios în perioada pelerinajului sfânt de la Mecca, înainte ca Riyadh să afirme că acesta a fost ucis în cadrul busculadei soldate cu peste 2000 de morţi. Un prinţ saudit a fost arestat pe aeroportul din Beirut de aliaţii şiiti ai Teheranului. Şi asta fără a enumera alte episoade mai puţin cunoscute ale războiului din umbră care se duce de ani de zile între saudiţi şi iranieni pe diferite teatre.

Geografic, cele două ţări sunt foarte apropiate. Din toate celelalte puncte de vedere, însă, nici nu ar putea fi mai departe una de cealaltă. Ca mai toate rivalităţile din Orientul Mijlociu şi Golful Persic, în care taberele se împart în şiiţi şi sunniţi, acest război rece care poate oricând să degenereze într-o confruntare militară deschisă are la rădăcină diferenţe religioase.

Atât Arabia Saudită, cât şi Iranul sunt musulmane. Dar Arabia Saudită e în proporţie de 90% sunnită, în vreme ce Iranul este 90% şiit. Peste acest conflict imposibil de conciliat, se suprapun toate celelalte motive de tensiune între cele două ţări.

 Ambele ţări aspiră de decenii la statutul de lider regional. Ambele sunt mari producători de petrol. Arabia Saudită este monarhie, Iranul consideră că monarhia contravine preceptelor islamice. Şi mai există o problemă extrem de mare: relaţia cu Occidentul. Dacă Arabia Saudită este aliat tradiţional al Statelor Unite şi al Vestului în general, Iranul este, de la fondarea republicii islamice, anti-Occident. Această poziţionare a făcut ca cele două ţări să aibă numeroase confruntări militare indirecte, aşa cum se întâmplă acum în Siria şi Yemen.

SUA şi Franţa , puse în dificultate

Dar această execuţie pune într-o poziţie dificilă aliaţii occidentali ai Arabiei Saudită , în primul rând Statele Unite şi Franţa.

Departamentul de Stat a declarat că execuţia sâmbătă de către Arabia Saudită a clericului proeminent şiit Nimr Baqir al-Nimr riscă "să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse".

"Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenţei paşnice", a afirmat într-un comunicat John Kirby, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane. 

Declarându-se "deosebit de preocupate" de această execuţie, care a stârnit indignare în lumea şiită, Statele Unite cheamă liderii regiunii "să-şi dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale".

Şi Franţa a făcut apel duminică la responsabilii din Orientul Mijlociu „să facă tot posibilul pentru a evita exacerbarea tensiunilor sectare şi religioase“ în regiune, 

Franţa „deplânge profund execuţia, sâmbătă, în Arabia Saudită, a 47 de persoane, între care un lider religios şiit“, a declarat Ministerul francez de Externe într-un comunicat, subliniind că Parisul se opune „pedepsei cu moartea, în toate locurile şi în toate circumstanţele“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite