FOTO Superb şi îngrijorător în acelaşi timp: imaginea care prezintă topirea bruscă a gheţii din Groenlanda VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine suprinsă în fiordul Inglefield a doua zi după ce Groenlanda a pierdut 40 la sută din gheaţa sa FOTO Twitter @RasmusTonboe
Imagine suprinsă în fiordul Inglefield a doua zi după ce Groenlanda a pierdut 40 la sută din gheaţa sa FOTO Twitter @RasmusTonboe

La 13 iunie, Groenlanda a pierdut 2 miliarde de tone de gheaţă. Fenomenul a fost surprins a doua zi de un om de ştiinţă danez, care a realizat o fotografie superbă şi îngrijorătoare în acelaşi timp.

O fotografie cu câini de sanie plimbându-se vinerea trecută într-un fiord inundat din Groenlanda a făcut înconjurul lumii. Gheaţa cu care erau obişnuiţi în această perioadă a anului s-a transformat în apă sub soarele strălucitor.

Autorul fotografiei, realizată în fiordul Inglefield, este Steffen Olsen, climatolog la Institutul Danez de Meteorologie Danez. El a vorbit despre acest fenomen la France TV Info.

Fiordul Inglefield este situat în nord-vestul Groenlandei şi măsoară 20 de kilometri lăţime şi 100 de kilometri lungime. La fel ca în restul Groenlandei, gheaţa se topeşte aici între sfârşitul lui iunie şi mijlocul lui august. În acest an însă, topirea a început mai devreme. Doar într-o singură zi, la 13 iunie, Groenlanda a rămas fără 2 miliarde de tone de gheaţă, adică 40% din masa sa totală, potrivit Polarportal.

Potrivit lui Olsen, acest fenomen este cauzat de creşterea bruscă a temperaturilor, care au depăşit 20 de grade Celsius. Mai mult, climatologii prevăd temperaturi record în Groenlanda în această vară.

Într-un studiu publicat la mijlocul lui aprilie în Buletinul Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS), un grup de cercetători scrie că gheaţa din Groenlanda se topeşte de şase ori mai repede în prezent decât în anii ’80. Doar gheţarii din Groenlanda au contribuit cu 13,7 milimetri la creşterea nivelului mării din 1972 încoace, anul punerii pe orbită a primilor sateliţi Landsat care fotografiază regulat acest teritoriu insular din nordul Oceanului Atlantic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite