Fost agent al Mossad: Israelul a ajutat Iranul să construiască reactorul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori iranieni în cadrul centralei nucleare din Bushehr. FOTO: Reuters
Muncitori iranieni în cadrul centralei nucleare din Bushehr. FOTO: Reuters

Un fost soldat din Australia, care a participat la trei războaie israeliene, a decis să-şi publice memoriile din timpul serviciului în armata Israelului. Potrivit declaraţiilor sale, Israelul ar fi ajutat Iranul să construiască reactorul care este astăzi baza programului nuclear, totodată sursa unor tensiuni puternice în Orientul Mijlociu.

Jeffrey „Shuki” Gould, veteran australian de origine israeliană, a hotărât la 82 de ani să-şi publice memoriile cu ajutorul lui Ran Porat, care administrează un site destinat israelienilor care trăiesc în Australia, potrivit cotidianului „Haaretz”.

Gould, fost agent al serviciului de informaţii externe al Israelului, povesteşte că a ajutat la construirea fundaţiei centralei nucleare iraniene de la Bushehr, în 1974. La acea vreme, cu cinci ani înainte de revoluţia islamică, Israelul şi Iranul cooperau.

Soldatul Gould avea responsabilitatea de a supraveghea construcţia unei baze navale, însă este convins în prezent că militarii israelieni puneau bazele reactorului nuclear, văzut acum de premierul Benjamin Netanyahu drept o ameninţare la existenţa statului.

Reactorul, avariat în timpul războiului dintre Iran şi Irak din anii 1980, a fost restaurat ulterior cu ajutorul Rusiei. A fost inaugurat în mod oficial în 2010. Există însă suspiciuni potrivit cărora reactorul este folosit pentru dezvoltarea bombelor nucleare, care au persistat în ciuda numirii unui nou preşedinte, Hassan Rouhani. 

Fost negociator pe probleme nucleare, Rouhani a acceptat în 2005 oprirea temporară a programului de îmbogăţire a uraniului. Însă Netanyahu şi-a declarat în mod deschis neîncrederea şi l-a caracterizat pe şeful statului iranian drept „un lup cu blană de oaie”.

Gould îşi continuă povestea spunând că a fost nevoit să părăsească Iranul după ce unitatea sa a fost ţinta unui atac terorist, cu puţin timp înainte de izbucnirea revoluţiei islamice. Întrebat despre alegerea sa de a-şi dezvălui experienţele din trecut, Gould a răspuns cu luciditate şi cu resemnare. „Am 82 de ani. Ce-ar putea ei să-mi mai facă acum?”

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite