Experţii chinezi: Omicron nu este o gripă. Politica „zero COVID” rămâne cea mai bună opţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shanghai se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China FOTO Shutterstock
Shanghai se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China FOTO Shutterstock

Reagravarea focarelor cu varianta Omicron a coronavirusului nu trebuie gestionate "ca focare de gripă", atrage atenţia şefului grupului de experţi care conduce strategia Chinei pentru limitarea răspândirii COVID-19, Liang Wannian. Potrivit lui, politica "zero COVID rămâne cea mai bună opţiune" pentru ţară, relatează EFE.

Potrivit expertului chinez, rata de mortalitate a variantei Omicron este "mai mare decât cea a gripei" şi se "se multiplică cu o sută în cazul persoanelor de peste 80 de ani". "Virusul suferă constant mutaţii. Nu ştim dacă aceste mutaţii sunt mai dăunătoare pentru sănătate", a declarat Liang, potrivit Agerpres.

Specialistul chinez este de părere că politica "zero COVID" - căreia autorităţile i-au adăugat adjectivul "dinamică" în ideea controlării "rapide" a transmiterii astfel încât focarele să aibă cât mai puţine victime posibile - "rămâne cea mai bună opţiune" pentru ţară. 

Omicron a readus China la punctul de pornire în lupta împotriva noului coronavirus, cu impunerea de restricţii asupra deplasărilor, închiderea frontierelor cu exteriorul şi plasarea în lockdown a unor oraşe întregi, precum metropola Shanghai. 

În opinia lui Liang, această politică strictă "obţine rezultate mai bune şi la costuri mai mici". 

Shanghai se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China

Shanghai capitala economică a Chinei, care se află în carantină din cauza COVID-19 de mai mult de două săptămâni, a raportat duminică aproape 25.000 de cazuri de COVID-19 cu transmitere locală. Numărul cazurilor noi de infectare din Shanghai este redus faţă de alte localităţi din alte ţări, însă oraşul se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China, de la apariţia virusului în 2019 la Wuhan.

Aproximativ 26 de milioane de oameni sunt blocaţi în locuinţele lor, neavând voie să le părăsească nici pentru a-şi cumpăra cele necesare. Oraşul se confruntă cu o penurie de alimente, iar localnicii plâng la ferestre că nu au ce să mănânce.

În unele cartiere din Shanghai, situaţia tensionată a scăpat de sub control şi au izbucnit revolte.

Lockdown-ul din Shanghai este cel mai mare de până acum şi reprezintă, totodată, cea mai drastică metodă prin care China încearcă să atigă pragul de zero cazuri COVID-19.

Aproximativ 38.000 de cadre medicale au fost trimise în oraş pentru a testa constant populaţia. Fie că au sau nu simptome, cei care sunt pozitivi sunt carantinaţi în tabere covid ridicate în grabă. Situaţia nu este una plăcută, deoarece proviziile sunt limitate.

     

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite