El Salvador se oferă să găzduiască criminali americani violenți și deportați de orice naționalitate, într-un acord fără precedent
0El Salvador s-a oferit să găzduiască deținuți din închisorile americane, inclusiv pe cei ce dețin cetățenie americană, a anunțat luni secretarul de stat american Marco Rubio. Acordul ar fi unul fără precedent și foarte problematic din punct de vedere juridic, relatează CNN și BBC.
![Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio și președintele din El Salvador, Nayib Bukele FOTO EPA-EFE](https://cdn.adh.reperio.news/image-1/1fcaea78-6e2e-4bbd-9054-d58d4e3dbf12/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
În cadrul unei întrevederi cu președintele Nayib Bukele în El Salvador, Rubio a declarat că SUA „sunt profund recunoscătoare” și că nicio altă țară nu a făcut vreodată o astfel de ofertă de prietenie. Potrivit înțelegerii, națiunea din America Centrală va accepta, de asemenea, migranți de orice naționalitate care au fost deportați din SUA.
Țara va continua să accepte deportați salvadorieni care au intrat ilegal în SUA, a spus el. De asemenea, va „accepta spre deportare orice străin fără acte din Statele Unite care este un criminal, indiferent de naționalitate, fie acesta membru al MS-13 sau al Tren de Aragua și îi va adăposti în închisorile sale”, a spus el, referindu-se la două bande transnaționale notorii ai căror membri sunt cetățeni din El Salvador și Venezuela.
În plus, Bukele „s-a oferit să găzduiască în închisorile sale criminali americani periculoși aflați în arest, inclusiv cei de cetățenie americană și rezidenți legali”, a spus Rubio.
Nu este clar dacă guvernul SUA va accepta oferta, având în vedere caracterul problematic din punct de vedere legal sau chiar ilegal al demersului.
„Statele Unite ale Americii nu permit deportarea cetățenilor americani, fie că sunt sau nu încarcerați”, a declarat pentru CNN Leti Volpp, profesor de drept la UC Berkeley, specializat în legea imigrației și teoria cetățeniei.
Bukele a confirmat acordul pe X, scriind într-o postare: „Suntem dispuși să primim doar infractorii condamnați (inclusiv cetățenii americani condamnați) în mega-închisoarea noastră (CECOT) în schimbul unei taxe”.
Centrul de izolare a terorismului din El Salvador, CECOT, este cea mai mare și cea mai nouă închisoare din țară, cu o capacitate maximă de 40.000 de deținuți.
„Taxa ar fi relativ mică pentru SUA, dar semnificativă pentru noi, făcând ca întregul nostru sistem penitenciar să devină sustenabil”, a adăugat el.
Închisori dure și supraaglomerate
Bukele a fost creditat pentru reducerea semnificativă a violenței bandelor în țara din America Centrală în urma declanșării unei represiuni ample în 2022, în urma căruia au fost închise peste 81.000 de persoane. Dar, în timp ce rata criminalității a scăzut, tratamentul celor închiși a stârnit indignare în rândul organizațiilor pentru drepturile omului care denunță drept inumane condițiile de detenție din El Salvador.
În avertismentul său de călătorie, Departamentului de Stat avertizează asupra unor condiții de închisoare „dure”, fără acces la un proces echitabil.
„Supraaglomerarea constituie o amenințare gravă la adresa sănătății și vieții deținuților”, se arată în acesta „În multe facilități, prevederile pentru canalizare, apă potabilă, ventilație, controlul temperaturii și iluminat sunt inadecvate sau inexistente.”
Administrația Trump și aliații președintelui au salutat anunțul. Într-o postare pe X, Elon Musk a calificat oferta drept o „idee grozavă”.
În schimb, un grup proeminent de susținere a latinilor a declarat că a fost „o zi tristă pentru America”,
Într-o intervenție la CNN înainte de anunț, Mneesha Gellman, profesor la Emerson College, a spus că SUA „propun în esență să trimită oameni într-o țară care nu este țara lor de origine și nici nu este neapărat țara prin care au trecut”.
„Este o propunere bizară și fără precedent... Nu are drept bază niciun fel de prevedere legală și probabil încalcă o serie de legi internaționale referitoare la drepturile migranților”, a explicat ea.
Trump vrea să desemneze bandele violente organizații teroriste
Reprimarea vastă și violentă a bandelor de către Bukele a câștigat admirația administrației Trump, care a vizat bandele MS-13 și Tren de Aragua în ultimele sale raiduri.
Trump a susținut în mod repetat, fără dovezi, că bande transnaționale violente au ocupat orașele americane, dând exemplul acestora pentru a justifica politicile dure de imigrare și securitatea granițelor.
De altfel, președintele american a semnat luna trecută un ordin executiv în care se referă în mod specific la MS-13 și Tren de Aragua, invocând „campaniile lor de violență și teroare în Statele Unite și la nivel internațional”, care reprezintă amenințări la adresa „stabilității ordinii internaționale în emisfera vestică”.
Ordinele includeau o recomandare ca Departamentul de Stat să înceapă procesul de desemnare a Tren de Aragua drept organizație teroristă străină.
Vineri, trimisul special al SUA pentru America Latină, Mauricio Claver-Carone, a făcut aluzie la acordul dintre SUA și El Salvador, spunând că membrii Tren de Aragua „vor dori să se întoarcă în Venezuela în loc să fie nevoiți să împartă celulele cu bandele salvadoriene precum MS-13. Face parte din subiectele pe care vrem să discutăm și cum ne poate ajuta președintele Bukele.”
Vineri, Trump a declarat că Venezuela a fost de acord să primească deportați venezueleni, inclusiv membri ai bandelor, o schimbare notabilă de politică date fiind relațiile reci cu această țară după ce SUA au considerat nelegitimă președinția lui Nicolas Maduro.
Megaînchisorile din El Salvador
De la preluarea funcției, în 2019, Bukele a făcut din reprimarea criminalității prioritatea guvernului său.
Noua închisoare de maximă securitate la care a făcut referire, Cecot [Terrorism Confinement Centre], se află în centrul eforturilor sale de a-i pedepsi pe cei mai violenți membri ai bandelor.
Guvernul a sărbătorit deschiderea închisorii prin publicarea de fotografii și înregistrări video cu prizonieri rași pe cap și tatuați, dezbrăcați până la brâu.
Tratamentul deținuților de la Cecot, unde zeci de deținuți sunt închiși în celulă fără ferestre, a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului.
Totuși, măsurile luate de Bukele continuă să fie foarte populare în rândul salvadorienilor, care spun că, pentru prima dată în ultimii ani, pot trăi fără a se simți amenințați.
Rude ale zecilor de mii de persoane care au fost arestate și încarcerate în temeiul măsurilor de urgență luate de Bukele spun că cei dragi au fost arestați pe nedrept în cadrul unor raiduri de amploare ale poliției.
Amnesty International a criticat „înlocuirea treptată a violenței bandelor cu violența statului”, o critică respinsă de președintele din El Salvador, care subliniază că abordarea sa dură față de criminalitate i-a adus realegerea cu peste 84% din voturi.