Disputa teritorială care produce tensiuni între Moscova și Teheran: proteste vehemente din partea Iranului la adresa Rusiei

0
Publicat:

Însărcinatul rus cu afaceri la Teheran a fost convocat duminică la Ministerul iranian de Externe după ce Moscova și țările arabe au publicat o declarație în care contestă pretenția de suveranitate a Iranului asupra unor insule din Golful Persic.

Captură Google Maps
Captură Google Maps

Potrivit agenției oficiale de știri IRNA, MAE de la Teheran a înmânat o notă de protest către ambasadorul Rusiei în semn de dezaprobare a declarației finale a celui de-al șaselea Forum de Cooperare Arabo-Rus, care cere o soluție pașnică la disputa dintre Iran și Emiratele Arabe Unite asupra insulelor disputate din Golful Persic.

Sâmbătă, ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, i-a transmis omologului său rus Serghei Lavrov într-o discuție la telefon că „respectarea suveranității și integrității fiecărei țări este unul dintre principiile de bază ale relațiilor interstatale”, scrie IRNA într-un alt articol.

Este pentru a doua oară în ultimele șase luni când un diplomat rus este convocat la MAE de la Teheran în semn de protest față de comentariile formulate de Moscova pe tema disputei teritoriale dintre Iran și Emiratele Arabe Unite. În iulie, MAE iranian l-a convocat pe ambasadorul rus în legătură cu această chestiune.

Această dispută diplomatică este o neînțelegere rară între cele două regimuri ieșită la suprafață de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022. În timp ce își ascund sub preș neînțelegerile, Moscova și Teheranul fac propagandă pe tema cooperării militare. De exemplu, Iranul furnizează drone Rusiei pentru a lansa atacuri aeriene în Ucraina. De asemenea, cele două părți l-au sprijinit puternic pe liderul regimului de la Damasc, Bashar al-Assad, în războiul civil din Siria.

În 2022, Iranul l-a convocat și pe emisarul Chinei din cauza unei declarații comune similare cu națiunile arabe.

Iranul a preluat controlul asupra a trei insule din Golful Persic, și anume Abu Musa, Micul Tunb și Marele Tunb, după retragerea trupelor britanice în 1971. Regimul de la Teheran consideră aceste insule drept părți inseparabile ale teritoriului iranian, însă Emiratele Arabe Unite (EAU) le revendică și insistă pentru o soluție negociată.

Aceste trei insule conferă un avantaj strategic părții care le controlează, întrucât sunt situate chiar lângă strâmtoarea Ormuz, traversată de o cincime din aprovizionarea mondială cu petrol.

Iranul susține că insulele Abu Musa, Micul Tunb și Marele Tunb au făcut parte din Persia încă din Antichitate până la ocuparea lor de către britanici la începutul secolului XX. În plus, Iranul afirmă că are un acord cu Sharjah, unul dintre cele șapte entități teritoriale componente ale Emiratelor Arabe Unite, pentru a administra Abu Musa și a desfășura trupe acolo. În schimb, nu există vreun acord similar pentru celelalte două insule.

De cealaltă parte, conducerea de la Abu Dhabi subliniază că aceste insule au aparținut emiratului Ras al-Khaimah înainte de a fi ocupate de trupele iraniene cu câteva zile înainte de recunoașterea EAU la ONU, la 9 decembrie 1971.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite