Diplomaţii străini fug pe capete din Coreea de Nord. Lipsa alimentelor şi a produselor de bază a devenit insuportabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi diplomaţi pleacă din ambasedele din Coreea de Nord / FOTO Facebook / Russian Embassy in Pyongyang
Tot mai mulţi diplomaţi pleacă din ambasedele din Coreea de Nord / FOTO Facebook / Russian Embassy in Pyongyang

Diplomaţii ruşi care pleacă pe capete din Coreea de Nord povestesc despre lipsuri fără precedent, medicamentele şi alte bunuri de bază fiind aproape imposibil de găsit pe teritoriul ţării.

Într-o declaraţie de joi, Ambasada Rusiei la Phenian a transmis că diplomaţii din ţară se confruntă cu o penurie acută de bunuri esenţiale şi că în momentul de faţă se înregistrează un exod masiv al diplomaţilor străini, incapabili să îndure condiţiile din capitala nord-coreeană, conform The Guardian.

„Pot fi înţeleşi cei care pleacă din capitala Coreei deNord, dat fiind faptul că nu toată lumea poate face faţă severităţii fără precedent a restricţiilor, lipsei acute de bunuri esenţiale, inclusiv medicamente şi lipsa de posibilităţi de a-şi trata problemele de sănătate”, se precizează în declaraţia Ambasadei. 

Rusia avea până recent un număr semnificativ de diplomaţi în Coreea de Nord, dar conform declaraţiei citate, acum de-abia mai pot fi găsiţi câţiva angajaţi rămaşi în clădirea ambasadei. Rusia nu e singura ţară care a cunoscut un exod al diplomaţilor, numărul total de străini angajaţi în activităţi diplomatice în Coreea de Nord ajungând la 290, conform sursei citate. ONU a anunţat că nu mai are niciun reprezentant în ţară, iar în decembrie mai rămăseseră doar trei lucrători în domeniul ajutorului umanitar.

În februarie, o înregistrare video a diplomaţilor rusi nevoiţi să  împingă pe şine un cărucior în care se aflau bagaje şi copii pentru a trece graniţa în Rusia s-a viralizat la nivel internaţional. Recent, o unitate de şase soldaţi responsabili de paza graniţelor statului nord-coreean a dezertat în China, plângându-se de epuizare şi de lipsa mâncării.

Graniţele statului nord-coreean sunt practic complet închise de la începutul anului trecut în ceea ce ar putea fi descrisă drept cea mai dură carantină impusă pe timpul pandemiei de COVID-19. Un raport al Human Rights Watch de luna trecută vorbea de un control tot mai dur al guvernului asupra vieţii cotidiene a nord-coreenilor, ajuns la un nivel întâlnit ultima oară în timpul perioadei de foamete din anii 1990, dar şi de o penurie de produse fundamentale: de la mâncare la săpun, pastă de dinţi şi baterii. 

Criza loveşte în contextul în care schimburile comerciale cu China s-au prăbuşit anul trecut, iar o serie de inundaţii au lovit puternic în producţia agricolă. Situaţia este atât de gravă încât la începutul anului, într-un gest fără precedent, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a recunoscut că politica economică a statul nord-coreean şi planul cincinal au eşuat aproape în totalitate, promiţând să evite o repetarea a acestor „lecţii dureroase”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite