Dezvăluri din familia regală saudită: Confruntat cu afacerea Khashoggi, regele Salman îşi reafirmă autoritatea în faţa prinţului moştenitor
0Confruntat cu amploarea luată de dispariţia misterioasă a jurnalistului Jamal Khashoggi, considerat mort de autorităţile turce, regele Salman s-a simţit obligat să intervină peste prinţul moştenitor, scrie Reuters, citând cinci surse apropiate familiei regale a Arabiei Saudite.
La 11 octombrie, regele a decis să-l trimită la Istanbul pe cel mai apropiat consilier al său, prinţul Khalid bin Faisal Al Saud, guvernatorul de la Mecca, într-o încercare de dezamorsare a crizei cu autorităţile turce legate de cazul Khashoggi, în contextul în care acuzaţiile se înmulţesc la adresa fiului său preferat, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, suspectat că a ordonat asasinarea jurnalistului.
În cursul vizitei lui Khalid, Arabia Saudită şi Turcia au convenit să efectueze o anchetă comună în dispariţia lui Jamal Khashoggi, care a fost văzut ultima dată la 2 octombrie intrând în Consulatul saudit de la Istanbul. Regele Salman a transmis apoi Parchetului General Saudit să deschidă o anchetă în acest caz.
Regele, în vârstă de 82 de ani, a preluat frâiele acestei situaţii, precizează pentru Reuters un om de afaceri saudit cu legături stânse în familia regală de la Riad.
„Prinţul Khalid nu a fost ales la întâmplare pentru misiunea la Istanbul, el fiind braţul său drept, un consilier fidel şi o persoană cu relaţii solide de amiciţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan“, subliniază o sursă.
„Chiar dacă MbS (porecla prinţului moştenitor, n. red.) a vrut să ţină regatul la distanţă de această afacere, la un moment dat nu a mai fost posibil. Toate televiziunile saudite şi arabe vorbeau de dispariţia lui Khashoggi“, spune altă sursă.
„Regele a început să pună întrebări consilierilor şi fiului său. Când a luat aspectul unei crize internaţionale, MbS a vorbit cu el şi i-a cerut să intervină“, precizează sursa citată.
Mohammad bin Salman
„Schimbare de ton“
Intervenţia personală a suveranului ilustrează îndoielile apărute la curte în privinţa activităţii prinţului moştenitor şi a capacităţii sale de a guverna, estimează sursele interogate de Reuters.
Până la intervenţia regelui, autorităţile saudite erau sfidătoare, respingând categoric toate acuzaţiile şi ameninţând cu sancţiuni, în special în tranzacţiile cu petrol.
„Aceste reacţii şi ameninţări veneau de la prinţul moştenitor. Dar acum regele gestionează personal dosarul şi tonul s-a schimbat“, afirmă omul de afaceri chestionat de Reuters.
„Regele trăia într-o bulă. Consilierii săi au început să-l avertizeze asupra riscului că prinţul moştenitor ar putea scăpa de control şi i-au spus să deschidă ochii la tot ce se întâmplă“, adaugă el.
În vârstă de 33 de ani, Mohammad bin Salman a intrat în atenţia lumii prin deschiderea arătată în reformele sale economice şi sociale. Însă şi-a făcut şi numeroşi inamici în regat, mai ales în cadrul campaniei sale anticorupţie. Dispariţia lui Kahshoggi apasă greu asupra imaginii sale.
„Chiar dacă e fiul său preferat, regele trebuie să se gândească la viitorul familiei regale şi al monarhiei, pentru că acest caz ar putea avea un efect de domino“, comentează o sursă.
Jamal Khashoggi
Fost şef al MI6: Khashoggi a fost asasinat la ordinul prinţului moştenitor
Jamal Khashoggi a fost ucis la ordinul lui Mohammad din Salman, spune John Sawers, fostul şef al serviciilor secrete britanice.
Sawers a declarat pentru BBC că analiza sa este bazată pe conversaţii avute cu surse importante din Guvernul britanic şi cunoştinţele sale din serviciile secrete din Turcia.
„Dacă se va dovedi acest lucru şi pare foarte probabil că aşa va fi, prinţul Mohammad a întrecut măsura, iar Marea Britanie, UE şi SUA vor trebui să răspundă“, a adăugat el.
Prudent asupra cazului, preşedintele american Donald Trump a declarat joi că jurnalistul a fost cel mai probabil ucis şi că răspunsul său faţă de Arabia Saudită va fi „foarte sever“.
Această declaraţie a venit la câteva ore după ce preşedintele american a discutat cu secretarul său de Stat, Mike Pompeo, întors dintr-o vizită urgentă în Arabia Saudită şi Turcia. Pompeo le-a declarat jurnaliştilor, după întâlnire, că i-a recomandat lui Trump să-i mai ofere Arabiei Saudite câteva zile pentru a încheia investigaţia privind dispariţia lui Khashoggi. Oficialii turci afirmă că jurnalistul saudit a fost ucis în Consulat, corpul său fiind tăiat în bucăţi şi dizolvat în acid.